26 aprilie 2024, 18:08

Iohannis i-a transmis lui Biden că este necesară creșterea prezenței militare a NATO în România. Reacția Casei Albe

În timp ce Moscova neagă un scenariu de război, serviciile de securitate americane avertizeaza ca Rusia ar putea ataca Ucraina la începutul anului viitor. Oficialii ucraineni din domeniul apărării susțin că Rusia şi-a mărit numărul de trupe din apropierea graniței, la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al forțelor terestre, aeriene și navale.

Pe fondul situației tensionate de la granița Rusiei cu Ucraina, preşedintele Joe Biden a discutat joi seară cu președintele Klaus Iohannis și cu ceilați lideri ai „Grupului de la București”, format din aliații din flancul estic al NATO.

Moscova consideră că susţinerea Kievului de către NATO şi a ambiţiilor ucrainene de aderare la blocul militar occidental alimentează riscul unei confruntări militare în regiune şi constituie o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, subiectul principal al consultărilor, desfăşurate telefonic, a vizat situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre, context în care preşedintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuţiei pe care a avut-o recent cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi evaluarea sa.

Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor din regiune şi coordonarea între statele aliate, arată Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

În intervenţia sa, Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul Bucureşti (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare şi coordonare între aliaţi, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente.

Şeful statului a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

„Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei”, a arătat preşedintele, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a exprimat şi susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE