25 septembrie 2020, 12:11

Ion Cristoiu, despre istoria și viitorul presei la Serviciul de Noapte

Ion Cristoiu este una dintre cele mai cunoscute figuri din presa românească, activând de peste 50 de ani. A cunoscut mărirea și decăderea presei românești, cenzura comunistă și apoi libertatea de exprimare.

Cristoiu a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1971 și a debutat ca gazetar încă din perioada studenţiei în 1968 la Viaţa Studenţească.

Pentru o scurtă perioadă 1971-1974 părăseşte această meserie revenind în breaslă în anul 1974 ca redactor-şef adjunct la acelaşi ziar. Tot în această perioadă devine redactor-şef adjunct şi la revista Amfiteatru. În 1979 Ion Cristoiu este numit redactor şef adjunct la Scânteia Tineretului pe domeniul cultură şi coordonează Tineretul Liber şi Secvenţa.

În urma unor conflicte avute cu conducerea ziarului Scânteia Tineretului, în 1986 este mutat disciplinar la secţia Agrară, până în 1987 când este numit redactor şef la revista Teatru, în această funcţie îl găsesc evenimentele din 1989. La cererea ministrului culturii postdecembrist Andrei Pleşu, ca toţi lucrătorii din perioada comunistă să-şi dea demisia din funcţiile ocupate în acea perioadă, Ion Cristoiu răspunde acestei cereri şi îşi dă demisia din toate funcţiile anterioare.

În 1990 sub conducerea lui Ion Cristoiu apar 3 publicaţii Expres Magazin, primul ziar privat din România, ziarul Observator şi Zig Zag. Ultima publicaţie reușește să ajungă la un tiraj de 600.000 de exemplare, un record pentru acea perioadă.

După ce demisionează de la conducerea săptămânalului Zig Zag, în 1992 pune bazele ziarului Evenimentul zilei, cotidian considerat deschizătorul presei româneşti de după 1989. După ce păreseşte Evenimetul Zilei, Ion Cristoiu este colaborataor la mai multe publicaţii, printre care: Naţional, Cotidianul, Azi şi Monitorul de Bucureşti.

În 9 decembrie 2002 Ion Cristoiu a preluat conducerea postului de ştiri Realitatea TV acţionar principal în acea perioadă fiind Silviu Prigoană, iar în 10 iunie 2003 jurnalistul îşi depune demisia.

După experienţa de la Realitatea, a fost moderator al emisiunii Zig Zag cu Ion Cristoiu, invitat permanent al emisiunii „Sinteza zilei”, „Ştirea zilei” difuzate de postul de ştiri Antena 3. De asemenea, Ion Cristoiu a fost editorialist la cotidianul Jurnalul Naţional şi la Monitorul de Vrancea.

Ion Cristoiu continuă să fie activ și să scrie în fiecare zi cele mai interesante analize din viața politică românească pe cristoiublog.ro.

Pe Ion Cristoiu îl puteți asculta luni noapte, în cadrul emisiunii Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină la Radio România Actualități.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.