19 aprilie 2024, 10:37

Ionuț Budișteanu, geniul din Râmnicu Vâlcea, despre Hackerville-ul românesc: ”Mai mult renume decât realitate”

În mai 2013, la Intel International Science and Engineering Fair în Phoenix, un tânăr de la noi, de la Râmnicu Vâlcea, Ionuț Budișteanu, a câștigat marele premiu, Gordon E. Moore,  costând în 75,000$ pentru un proiect despre mașini fără șofer. Bani mai are și acum din suma aia, pentru că nu s-a apucat să-și cumpere mașină scumpă și să-i toace la poker, ci i-a investit și înmulțit.

Ionuţ a fost nominalizat în acel an de către revista Time drept unul dintre cei mai influenţi tineri ai lumii. Pe lângă maşina autonomă, tânărul originar din Râmnicu Vâlcea a mai lucrat la alte zeci de proiecte software şi electronice. Printre acestea se numără un dispozitiv care le permite persoanelor fără vedere „să vadă“ cu limba, un sistem antivirus denumit PC-Cillin, un software pentru clienţii de torrent, MicroDC şi ­X-Thief, un software pentru localizarea calculatoarelor furate.

În topul  „30 under 30 Europe”  se regăsesc numele  unor tineri  care ani s-au făcut remarcaţi, în ultimii ani,  în  domenii precum media, finanţe, IT. Americanii de la Forbes scriu despre Ionuţ Budişteanu  că este fondatorul  „VisionBot”, o companie care produce roboţi industriali la preţuri pe care alţi inventatori nu şi le permit.

De asemenea, cei de la Forbes au ţinut să sublinieze faptul că Ionuţ Budişteanu este născut în Râmnicu Vâlcea, oraşul cunoscut peste ocean sub denumirea de „Hackerville”. Ce părere are el despre această poreclă, aflăm din emisiunea realizată de Lucian Mîndruță la Digi 24, duminică, de la 10:30.

Budişteanu nu se consideră inventator, ci maker (n.r. – creator) pentru alţi makeri.

Lucian Mîndruță l-a cunoscut acum 10 ani, când au realizat împreună un interviu pentru un post de televiziune. Acum, după 10 ani, Lucian l-a invitat la emisiunea ”Ediția de dimineață”, care se difuzează duminică, de la 10:30, la Digi24.

În 2019, Ionuț a creat o criptomonedă. WebDollar este o monedă digitală bazată în browser, creată împreună cu Alexandru Panait.

“WebDollar este prima criptomonedă creată de la zero de un român. Avem tot ce trebuie să aibă o monedă digitală: mineri, traderi, utilizatorii au un avantaj pentru că pot folosi WebDollar ca să facă un transfer în 40 de secunde. Avem 10.000 de oameni în comunitatea noastră, care minează şi fac trading cu moneda WebDollar. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care au un portofel digital, iar noi încercăm să îl şi simplificăm. Pentru a folosi WebDollar, nu trebuie să instalezi un program, doar intri pe site şi ţi se creează un wallet care se salvează în calculatorul tău şi la care noi nu avem accces”, a explicat încă de pe atunci Ionuț.

La ”Ediția de dimineață”, emisiune realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro, Lucian îl provoacă pe Ionuț la o discuție sinceră despre criptomonede, hackeri, informaticieni și porecla de ”Hackerville” pe care occidentalii au dat-o orașului Râmnicu Vâlcea, din cauza nenumăratelor cazuri de furt cibernetic care-și aveau originea aici. Ei bine, el demontează acest mit, și o să vedem cum anume.

În 2013, vâlceanul s-a clasat pe locul 9 într-un top al celor mai influenţi tineri realizat de Time, acum dă sfaturi părinților ai căror copii nu se dezlipesc de computer. Haideți să descoperim împreună opiniile unui tânăr de care România este mândră:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE