25 mai 2022, 21:56

Israelul reintroduce obligativitatea purtării măștii în spații închise, din cauza noilor focare de COVID-19

Țara cu cele mai dure măsuri sanitare de la declanșarea pandemiei, cu trei lockdown-uri, cu granițe închise pentru cetățenii străini, cu cea mai amplă și rapidă campanie de vaccinare, care și-a oferit sprijinul pentru, practic, un test clinic la nivel național, pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, Israelul, revine la mască.

Sigur, la purtarea măștii în spații închise, dar pentru Israel, care a decis relaxarea, în fine, măsura este o lovitură. Căci campania de vaccinare era considerată un succes, cu aproape 70% din populație vaccinată cu ambele doze, deci cu imunitate de turmă obținută. Iar relaxările au venit și ele în etape, până la renunțarea la purtarea măștii în interior.

Au fost zile în care nu au mai fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire sau zile cu extrem de puține cazuri. Spitalele puteau să revină treptat la activitatea normală, căci presiunea pe ATI și pe personalul medical nu mai exista din partea cazurilor de COVID-19.

A fost o perioadă de liniște, timp în care populația s-a relaxat cu vârf și îndesat, umplând restaurantele, barurile, plajele, cluburile etc. Ce mai, era toată lumea fericită!

Până când tulpina indiană a SARS-CoV-2, care a făcut ravagii în India, apoi s-a dus în Marea Britanie și a început să îi sperie și pe specialiștii de acolo, iar pe cei de la OMS i-a determinat să introducă literele alfabetului grec, pentru a nu leja sentimentele indienilor, a pătruns și în Israel.

Acum o săptămână s-a dat alarma, când mai mulți elevi de la o școală au fost depistați pozitiv la COVID, cu tulpina Delta (indiană) și când 500 de persoane din Binyamina și Modiin au fost trimise în carantină. Părea că totul se trăgea de la o familie revenită din străinătate și de la scăpări ale controalelor sanitare pe aeroportul Ben Gurion.

De la o zi la alta, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a început să crească, înregistrându-se și câte 100, apoi chiar 200 de cazuri pe zi, ceea ce nu mai văzuse Israelul de ceva vreme.

Cabinetul Corona, cum a fost denumit mini-Cabinetul însărcinat cu gestionarea efectelor pandemiei în Israel a decis că nu mai este cazul ca Israelul să primească de la 1 iulie turiști străini, amânând deschiderea pentru aceștia până în august.

Vineri dimineață, Ministerul Sănătății a anunțat reintroducerea obligativității purtării măștii în spațiile închise, începând cu miezul nopții, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19.

Masca este obligatorie, cu următoarele excepții: copii sub 7 ani, persoane care, din cauza unor dizabilități, nu pot purta masca, o persoană care se află singură într-un spațiu închis sau este separată de alte persoane pe diverse căi, doi angajați care în mod obișnuit lucrează împreună în aceeași încăpere și persoanele care fac sport. În plus, ministerul recomandă purtarea măștii și la adunările mari, în spații deschise.

Purtarea măștii în spații închise devine obligatorie după ce joi în Israel s-au înregistrat peste 200 de noi cazuri de COVID-19, cel mai mare număr de cazuri din ultimele două luni, iar răspândirea virusului se accelerează.

Ministerul Sănătății a anunțat că măsura intră în vigoare de la miezul nopții în toate spațiile închise – cu excepția locuințelor – la numai o zi după ce un oficial din domeniul sănătății a declarat că măștile vor deveni obligatorii la începutul săptămânii viitoare. Obligativitatea fusese ridicată săptămâna trecută, scrie The Times of Israel.

Directorul medical al Pfizer Israel a declarat zilele trecute că vaccinul este eficient și în cazul variantei Delta a SARS-CoV-2. Dr. Alin Rappaport a declarat pentru ynetnews.com că vaccinul este 90% eficient în prevenirea dezvoltării de simptome și circa 95% eficient în prevenirea cazurilor grave de COVID-19. Tot el a afirmat că vaccinul este sigur pentru copiii de 12-15 ani, și că beneficiile depășesc riscurile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol