29 noiembrie 2023, 16:51

Israel – Studiu pentru testarea eficienţei administrării celei de-a patra doze de vaccin împotriva coronavirusului

În Israel începe luni un studiu pentru testarea eficienţei administrării celei de-a patra doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Va fi examinat nivelul de anticorpi la persoanele care au primit a treia doză de vaccin înainte de 20 august.

Autorităţile au decis să întârzie campania de vaccinare cu a patra doză până când rezultatele vor fi concludente, după testarea clinică, care începe luni, relatează corespondentul Radio România Actualități în Israel, Dragoş Ciocîrlan.

Sheba Medical Center din apropiere de Tel Aviv va administra o a patra doză dintr-un vaccin împotriva COVID-19 unui număr de 150 dintre angajaţii săi ca parte a testului clinic pentru a evalua necesitatea unui al doilea booster la nivel naţional.

Sheba Medical Center a precizat că studiul pe care îl va realiza va oferi informaţii în ceea ce priveşte eficacitatea unei a patra doze şi îi va ajuta pe factorii de decizie să stabilească politici sanitare în Israel sau în alte ţări.

Israelul a raportat 1.118 cazuri confirmate de infectare cu varianta Omicron, care se răspândeşte, numărul persoanelor infectate cu această varianta dublându-se la fiecare două zile.

O comisie de experţi din Ministerul Sănătăţii a recomandat administrarea unei a patra doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech israelienilor cu vârsta peste 60 de ani şi care au primit o doză booster cu cel puţin patru luni în urmă.

Acordul final din partea directorului general al Ministerului este încă în aşteptare în contextul unei dezbateri publice referitoare la disponibilitatea informaţiilor ştiinţifice suficiente pentru a justifica administarea unei doze booster suplimentare.

Sheba Medical Center nu a precizat care este durata de desfăşurare a studiului clinic.

”Vom analiza efectul celei de-a patra doze la nivelul anticorpilor şi al morbidităţii şi vom face o evaluare din punctul de vedere al siguranţei”, a spus Gili Regev-Yochay, directorul studiului, citat de centrul medical. ”Vom înţelege dacă este utilă administrarea unei a patra doze şi cui anume”.

Cei 150 de lucrători medicali ai Sheba Medical Center participanţi la test, care, potrivit spitalului, a primit autorizarea Ministerului Sănătăţii, au primit doze booster cel mai târziu pe 20 august.

Pe de altă parte, biroul prim-ministrului israelian Naftali Bennett a anunţat că premierul a avut un rezultat negativ duminică la testul pentru depistarea COVID-19 după ce fiica sa în vârstă de 14 ani a fost infectată. Premierul se află în autoizolare, a mai precizat biroul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol