28 august 2023, 21:51

Israelul, în haos. Oameni linșați la Akko și Bat Yam, revolte în orașe cu populație mixtă, arabo-evreiească

Scene imposibil de privit se petrec în Israel în aceste momente, pe fondul escaladării confruntărilor între forțele armate israeliene și mișcările Hamas și Jihadul Islamic, din Gaza.  În mai multe localități cu populație mixtă, evreiască și arabă, au izbucnit revolte în cursul zilei de miercuri, în plină confruntare militară.

Violențe și revolte arabe și evreiești au izbucnit în mai multe locuri din țară, relatează Jerusalem Post.

Un evreu de circa 30 de ani este în stare critică după ce a fost atacat de o mulțime de manifestanți arabi în apropiere de Piața Egged, din localitatea israeliană Akko. Poliția a declarat că acesta a fost atacat în mașină de manifestanți arabi israelieni înarmați cu bâte și pietre.

Personalul Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii, l-a preluat și transportat pe acesta la centrul medical din Galileea, la Nahariya. Israelianul era inconștient, în stare gravă și suferise un traumatism cranian sever hemoragic.

Într-un incident separat, la periferia metropolei Tel Aviv, în localitatea Bat Yam, extremiști evrei au defilat pe străzile principale, distrugând firme aparținând arabilor israelieni și atacând trecâtorii.

Un motociclist – identificat drept arab – a fost prins în mijlocul străzii și bătut, scena fiind surprinsă de transmisiunile televizilor în direct.

Patru dintre presupușii atacatori ai acestuia au fost reținuți, aceștia scandând ”Moarte arabilor!” și ”Să vă ardă satele în flăcări!”.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în Fâşia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Oraşul Vechi şi cartierele adiacente) şi în regiunile de proximitate cu Fâşia Gaza, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Palestina şi Statul Israel.

„Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din Palestina şi Statul Israel, Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru cele două state, respectiv Palestina (Evitaţi orice călătorie în anumite regiuni – https://www.mae.ro/travel-alerts/12890) şi Israel (Evitaţi călătoriile neesenţiale – https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în Fâşia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Oraşul Vechi şi cartierele adiacente) şi în regiunile de proximitate cu Fâşia Gaza”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de MAE.

De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Palestina şi Statul Israel: să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah sau Ambasadei României la Tel Aviv să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând datele de contact; să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor locale; să evite deplasările în zona de sud a Statului Israel, precum şi zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi alte acţiuni de stradă; să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de securitate critică.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin Task Force-ul dedicat monitorizării situaţiei din zonă, menţine evoluţiile din teren în atenţia sa prioritară şi este pregătit să acorde asistenţă consulară în caz de necesitate. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români din regiune să manifeste atenţie şi vigilenţă sporite, precum şi precauţie, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgenţă.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum şi la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.

UPDATE

Statele Unite vor trimite un emisar în Orientul Mijlociu pentru a le cere israelienilor şi palestinienilor să oprească escaladarea conflictului după o serie de raiduri şi de ciocniri din ultimele zile, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, care a făcut apel la Israel „să evite victimele civile”.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a reiterat miercuri, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, apelurile la încetarea violenţelor dintre Israel şi palestinieni.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu pentru a pune capăt escaladării violenţelor care au loc între Israel şi palestinieni de o săptămână.

Miercuri seara, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a reiterat faptul că Israelul are dreptul la propria apărare, în fața violențelor palestiniene. Biden a declarat că se așteaptă ca violența să se încheie ”mai degrabă repede decât târziu”.

CITIȚI ȘI:

Israelul, sub o ”ploaie” de rachete lansate din Gaza. Oamenii, în adăposturi, școlile și aeroportul Ben Gurion – închise


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol