23 iunie 2024, 21:01

Istoria Germaniei. O națiune concentrată în 200 de pagini

Un volum lansat recent în librării ne face cu ochiul. Volumul „Istoria Germaniei” este scris de britanicul James Hawes.

Hawes rescrie istoria Germaniei de la ce este astăzi – cea mai puternică națiune a Europei. Cea care a avut puterea să se schimbe atât de drastic după al Doilea Război Mondial.

Trebuie să ne debarasăm de o mare parte din ceea ce credem că știm despre istoria ei și s-o luăm de la capăt. Este exercițiul propus de James Hawes.

„Occidentul este în plină defensivă. Puterile anglo-saxone, mari și mici, s-au retras în fantasma măreției pierdute. Populiștii din toată Europa strigă în gura mare că imigrația și globalizarea sunt lucrătura unui sistem nefast, condus de păpușari nevăzuți. Nevenindu-i să creadă ce noroc a dat peste el, țarul Vladimir constată cum se aliniază pionii din Marele Joc; statele baltice și grupul de la Vișegrad tremură – și toată lumea privește spre Berlin“, scrie James Hawes.

O țară deopotrivă admirată și temută, Germania s-a situat în epicentrul evenimentelor mondiale nu de puține ori: Reforma, cele două Războaie Mondiale, căderea Zidului Berlinului.

S-a conturat ca națiune modernă de-abia în 1871 – și totuși, astăzi, Germania este a patra economie a lumii și purtător de stindard al democrației liberale. „Nu are rost să studiezi trecutul dacă acesta nu luminează prezentul“, scrie James Hawes în această concisă istorie, care a captivat deja sute de mii de cititori, în mai multe țări.

Volumul „O scurtă istorie a Germaniei. De la Iuliu Cezar la Angela Merkel” a apărut la Editura Trei. Pe site-ul editurii volumul costă 41.64lei.

6 filme de Halloween la cinema

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol