4 mai 2024, 15:03

ITALIA. O singură şamponare la coafor – e secetă extremă

Râuri secate, recolte ameninţate, apă raţionalizată… Nordul Italiei, plasat într-o stare de urgenţă climatică, se confruntă cu o secetă istorică din cauza lipsei ploilor dar şi a infrastructurii îmbătrânite şi a lipsei investiţiilor.

Autoritățile sunt nevoite să introducă restricţii tot mai multe în privinţa folosirii apei, până într-atât încât la Roma au avut de suferit inclusiv clientele saloanelor de frumuseţe, relatează corespondenta Radio România Actualități la Roma, Elena Postelnicu.

”Nu risipiţi apa, două şamponări este prea mult” – este apelul făcut de primarul Carlo Gubellini al unei localităţi din provincia Bologna, Castenaso, unde deja se aplică amenzi de până la 500 de euro pentru frizeriile şi saloanele de coafură în care clienţii sunt spălaţi de două ori în plus faţă de clătire.

La Roma, pe de altă parte, în actuala situaţie de secetă extremă, sunt proprietarii acestor saloane care le solicită clienţilor să accepte să fie spălaţi doar o dată, pentru a economisi apa. Iniţiativa aparţine chiar unei românce, Marilena Băcanu, care are un astfel de salon din anul 2006 în centrul capitalei italiene.

”Da, de regulă la coafor, înainte de a fi efectuat serviciul de aranjat părul la perie, trebuiesc efectuate două şamponări şi apoi aplicată masca de păr, iar după fiecare din aceste pasaje părul trebuie clătit abundent. Văzând că anul acesta trecem printr-o perioadă de secetă foarte îndelungată, cu ceva timp în urmă mi-a venit această idee şi am început să o propun clientelor, şi anume aceea de a renunţa momentan la cel de al doilea şampon, inclusiv la aplicarea măştii de păr, cea care apoi ar trebui clătită, pentru că folosesc produse alternative care nu necesită clătirea. Majoritatea au acceptat fără rezerve, felicitându-mă pentru această iniţiativă. Mai mult, a început între cliente un schimb de idei despre cum pot economisi apa şi în mediul domestic. Suntem cu toţii conştienţi că jumătate din apa pe care o folosim, datorită anumitor gesturi, o risipim, gesturi sau obiceiuri ale noastre nu neapărat rău intenţionate, dar peste care am trecut mereu cu vederea. Eu cred că dacă ne unim cu toţii ca să fim mai atenţi faţă de această resursă indispensabilă, avem cu toţii numai de câştigat. Sloganul meu este: renunţă la al doilea şampon astăzi, pentru a avea apă şi mâine”, a declarat Marilena Băcanu.

Până în prezent, nici la Castenaso, dar nici la Roma nimeni nu a protestat, toată lumea înţeles raţiunea din spatele acestor restricţii drastice de interzicere a celei de a doua şamponări la coafor”, relatează Elena Postelnicu.

Câmpurile de orez, care consumă foarte multă apă, ar putea avea producţia redusă cu 30% în acest an, conform calculelor sindicatului agricol Coldiretti.

Din luna mai, peninsula italiană se confruntă cu un val de căldură excepţional de timpuriu, însoţit de lipsa precipitaţiilor, în special câmpia agricolă a fluviului Po lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Guvernul italian a decretat stare de urgenţă în cinci regiuni ( Emilia Romagna, Friuli Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont), dintre care patru sunt irigate de fluviul Po, şi a anunţat deblocarea unui fond extraordinar de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei.

Confruntate cu scăderea nivelului fluviului Po, cel mai mare rezervor de apă din peninsulă, din care o mare parte este folosită de fermieri, mai multe municipalităţi au anunţat măsuri de restricţie: Verona, un oraş cu un sfert de milion de locuitori, a raţionalizat utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a decis să închidă fântânile arteziene.

Potrivit sindicatului Coldiretti, seceta ameninţă peste 30% din producţia agricolă naţională şi jumătate din fermele din câmpia Po, unde se produce în special şunca de Parma.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol