19 aprilie 2024, 17:36

ITM îi avertizează pe cei care merg la muncă în Norvegia: risc de fraude de sute de mii de euro

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a transmis, vineri, o serie de avertizări menite să mărească atenția persoanelor care doresc să meargă în Norvegia la muncă, în contextul în care au existat mai multe cazuri de muncitori români victime ale exploatării prin muncă sau înșelați financiar pe teritoriul acestei țări chiar de către angajatorii lor, tot români.

Concret, românii au fost ademeniţi de conaţionali de-ai lor sub pretextul angajării, însă ajunşi în ţara nordică, sub umbrela firmelor pe care le conduc, „falsul angajator” a contractat credite bancare pe numele angajaţilor, scrie Bihoreanul.

Patronii români din Norvegia falsificau salariile angajaţilor şi îi numeau fictiv pe aceştia în funcţii de conducere ale firmelor pentru a convinge banca să le acorde credite mai mari, care mai apoi erau băgaţi în buzunarul patronilor, victimele rămânând apoi cu datorii uriaşe la băncile din Norvegia.

„Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor.

Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant”, a transmis ITM Bihor, citând informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo.

În unele cazuri au fost deschise firme în numele victimelor.

„«Facilitatorii» solicită 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută» alte sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului”, se mai arată în informarea ITM.

ITM recomandă persoanelor care doresc să lucreze în străinătate să citească mai atent contractele de muncă înainte de a le semna şi să apeleze la agenţii specializate în găsirea unui job.

Locurile de muncă de pe internet sau ofertele făcute de persoane necunoscute sunt periculoase, iar doritorii nu trebuie să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă stabilit iniţial, în limba română, mai avertizează ITM.

Recomandările ITM:

• nu accepta cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line, convorbiri telefonice;
• nu apela lapersoane necunoscute în mod direct;
• verifică cu atenție oferta locului de muncă;
• citește cu atenție clauzele contractului de mediere;
• verifică adresa și existența angajatorului străin pentru care ai optat;

• nu accepta să pleci la muncă în străinătate fără un contract de muncă și în limba română sau contractele de angajare acceptate în țara de destinație.

Sursa foto: bihoreanul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol