20 aprilie 2024, 6:56

Iulian Chifu: Implicarea civică – punctul forte al României

Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie,  Iulian Chifu, consideră că în ultimii ani societatea civilă a reprezentat unul dintre punctele forte ale României.

Am trecut prin momente nemaipomenite atunci când reacţiile societăţii civile în stare să cenzureze abuzurile la nivelul unei conduceri au reuşit să le balanseze şi au generat efecte care au fost aplaudate peste tot. Vă aduc aminte, cu plusuri şi cu minusuri, Roşia Montană – „Uniţi salvăm Roşia Montană!”, tragedia de la Colectiv, care a făcut ca un guvern să demisioneze asumându-şi responsabilitatea în faţa societăţii pentru un accident cu multiple victime, o criză majoră cu multiple victime pe care nu a putut să o gestioneze, ordonanţa 13 – acea ieşire în stradă care a blocat şi a întors din drum o chestiune care era o aberaţie, făcută peste noapte, fără relevanţă şi fără susţinere publică, pentru că nimeni nu câştigase voturi pentru a anula responsabilitatea unor înalţi potentaţi politici sau impunitatea lor în faţa legii.

Chifu crede ca unul dintre elementele pozitive ale României în acestă perioadă sunt cetăţenii români, care au capacitatea de a se integra în toate societăţile occidentale, acolo unde muncesc și sunt apreciați. Din păcate, însă, aceștia nu sunt în aceeași măsură prezenţi țară. Iulian Chifu:

Avem vârfuri importante, expertiză, oameni cu carte, avem specialişti în diferite domenii. Din păcate, ei nu se regăsesc şi în prim-planul vieţii publice, vieţii politice şi aici avem foarte multe lucruri de făcut.

Iulian Chifu spune că este regretabil faptul că întâlnim astfel de specialiști mai mult în zona expertizei şi în mai mică măsură la nivelul autorităţii şi conducerii statului.

Războiul informațional – a patra generație

Iulian Chifu afirmă că dupa prima fază a războiului informațional în care Rusia a avut rol central, a doua – a treia generaţie de război informaţional nu mai înseamnă exclusiv Rusia:

Cambridge Analytica nu este Rusia. Sunt intrumentare care s-au produs în zona marketingului, care au migrat şi s-au dezvoltat în zona alterării alegerilor, a opţiunilor, a opiniilor oamenilor, a percepţiilor lor. Am ajuns la a patra generaţie de război informaţional.

Iulian Chifu susține că toate acestea sunt extrem de periculoase, chiar dacă societăţile democratice învaţă foarte repede, deoarece, în paralel, instrumentarul războiului informaţional se dezvoltă la rândul său exponențial.

Campionatul Mondial de Fotbal – perspectiva geostrategică

Iulian Chifu crede că organizarea CM de Fotbal în Rusia  a fost una dintre marile greşeli:

De ce spun acest lucru? Nu numai oficialii nu trebuiau vreoată să calce în Federaţia Rusă, dar nici echipele nu aveau ce sa caute acolo. Chiar în ziua în care începea Campionatul Mondial se împlinea o lună de când regizorul Oleg Sentsov a intrat în greva foamei. El a fost răpit din Crimeea și trimis într-o închisoare în Siberia, în nordul îngheţat, împreună cu alţi vreo 60 până la 72 de cetăţeni ai Ucrainei, care se declară ucraineni, dar care au fost consideraţi ruşi, unii au fost chiar răpiţi de pe teritoriul ucrainean, mutaţi în regiunea separatistă, Dombas, ulterior în Rusia, şi condamnaţi pentru acţiunile lor nepotrivite.

Analistul politic mai spune că nu ar trebui să fie ignorate asasinatele din centrul Kievului, cazul Skripal, anexarea Crimeii, agresiunea militară din estul Ucrainei pentru a da Federației Ruse organizarea Campionatului Mondial.

Este inacceptabil, cred că este o mare gafă a comunităţii internaţionale, aceea de a da un asemenea avantaj şi vizibilitate Rusiei lui Putin de astăzi! – a concluzionat Iulian Chifu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol