23 aprilie 2024, 12:01

K-329 Belgorod. Rusia pune la treabă cel mai mare submarin construit vreodată. Cinism: “Va fi folosit pentru expediții științifice”

Marina Rusă a primit zilele acestea cel mai mare submarin nuclear construit vreodată: “Belgorod”.

Povestea lui se încadrează perfect în tot ceea ce știm despre armata rusă. Termene de predare depășite, subfinanțare, ambiții și neputință.

Șantierul naval Sevmash a predat Marinei Ruse „Belgorod”, cel mai mare submarin construit în Rusia despre care Moscova spune cu cinism că va fi folosit pentru „expediții științifice”.

„Pe 8 iulie, la întreprinderea de construcții navale JSC PO Sevmash a avut loc o ceremonie solemnă de semnare a certificatului de acceptare și transferare a submarinului de cercetare Belgorod către Marină”, afirmă șantierul naval într-un comunicat remis presei și citat de Interfax.

Povestea lui Belgorod

Pare încă de la început povestea unui eșec anunțat și anticipat.

K-329 Belgorod este un model modificat al submarinului nuclear rusesc din clasa Oscar II (denumire NATO).

A fost inițial pus la apă în iulie 1992 ca submarin cu rachete de croazieră Proiect 949A, dar ulterior a fost reproiectat, iar coca parțial reconstruită a fost folosită pentru a fi reconfigurată ca navă pentru operațiuni speciale, capabilă să opereze vehicule subacvatice fără pilot. Din cauza subfinanțării cronice, construcția sa a fost suspendată, apoi reluată cu un ritm scăzut de progres înainte ca nava să fie reproiectată pentru a deveni o navă unică – primul submarin rusesc de generația a cincea, potrivit Ministerului Apărării.

Fratele mai mic al lui Kursk

La 6 aprilie 1993, submarinul 664 a primit numele onorific Belgorod, după numele orașului rusesc cu acest nume, și denumirea tactică K-139. În 1995, la Centrul de pregătire navală 510 Obninsk, a început pregătirea echipajului. Doi ani mai târziu,  în 1997, construcția a fost suspendată din cauza crizei economice severe de după prăbușirea Uniunii Sovietice (cu submarinul terminat pe trei sferturi), în principal din motive financiare.

La 22 ianuarie 1998, și echipajul a fost desființat.

Pierderea navei surori a lui Belgorod, K-141 „Kursk”, în anul 2000, a dus la decizia de a relua construcția „Belgorod” pentru a înlocui Kursk, modernizat conform specificațiilor Proiectului 949AM. Până la 31 decembrie 2004, corpul navei era în mare parte finalizat, lipsindu-i însă grupul motopropulsor, echipamentele și silozurile de rachete. Cele 100 de milioane de ruble furnizate de Ministerul Apărării au fost insuficiente, iar Sevmash a fost nevoită să investească resurse financiare proprii pentru a compensa deficitul. Sevmash, din proprie inițiativă, a continuat construcția într-un ritm lent.

În 2009, a fost luată în considerare reproiectarea submarinului și înarmarea acestuia cu rachete de croazieră dezvoltate inițial pentru submarinele din clasa Yasen din cadrul Proiectului 885. La începutul anului 2012, comandantul-șef al Marinei ruse, amiralul Vladimir Sergheevici Vîsoțki, a declarat că Belgorod va fi finalizat ca navă pentru „proiecte speciale”.

Submarinul a fost planificat pentru punerea în funcțiune în cadrul Marinei în 2018, iar un echipaj a fost format din nou în luna noiembrie a aceluiași an.

Povestea continuă

La 23 aprilie 2019, „Belgorod” a fost scos din docul uscat acoperit și pus pe linia de plutire. Comandantul navei la acel moment era căpitanul de rangul I Anton Alyokhin. În cursul anului 2019, submarinul urma să își finalizeze echiparea, testarea reactorului nuclear și testele de navigabilitate.

Planurile de a pune în funcțiune submarinul în Marina rusă în 2020 și de a introduce oficial sistemul Poseidon în 2021 nu s-au materializat. Un raport de presă al agenției oficiale de stat rusești TASS din aprilie 2021 indică un nou obiectiv al Ministerului rus al Apărării de a trimite K-329 în serviciu în zona Pacificului.

La preluarea din 8 iulie 2022, amiralul Nikolai Yevmenov, comandantul Marinei Ruse, a declarat că „submarinul Belgorod deschide noi oportunități Rusiei în realizarea diferitelor studii, permite efectuarea diverselor expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale Oceanului Mondial”

Misiuni științifice și torpile Poseidon

Cât noroc va avea fratele mai mic al lui Kursk, vom vedea. La fel cum vom vedea cât este el dedicate misiunilor ștințifice atâta vreme cât este dotat cu torpile Poseidon purtătoare de focoase nucleare.

Belgorod este cel mai mare submarin din componenţa Marinei Ruse, cântărind aproape 24.000 de tone, având o lungime de 184 m și o lățime de 18,2 m. Celelalte caracteristici tehnice ale sale sunt secretizate.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol