16 iulie 2024, 0:26

Kilogramul pierde în greutate. Explicațiile cercetătorilor

În urma unor teste de laborator, etalonul care stabilește kilogramul în Sistemul Internațional al Unităților de Măsură a stabilit faptul că instrumentele de măsură actuală a masei au pierdut în greutate. 

Reprezentanții din 57 de state se vor întruni în luna noiembrie, la Versailles (Franța), pentru a vota un nou set de norme pentru stabilirea sistemelor de măsurare. Acest lucru va fi posibil în urma realizării unor canale ce includ și anumite constante fundamentale.

Etalonul de 1 kilogram care a stabilit măsurarea masei este un cilindru fabricat dintr-un aliaj format din 90% platină și 10% iridiu. Acesta este păstrat într-o încăpere etanșă, în incinta sediului BIPM  (Bureau international des Poids et Measures).

Kilogramul reprezenta până de curând unitatea de măsură a masei definit a fi egal cu masa prototipului în Sistemul Internaţional de Unităţi de Măsură. Cu toate acestea, pentru a se conserva cât mai bine obiectul de o importanță uriașă, specialiștii au folosit mai multe copii ale acestuia.

În urma folosirii acestor copii s-a constatat faptul că există o diferență de greutate între aceste copii și kilogramul original. Acesta s-a dovedit a fi puțin mai greu decât acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicaţia era că fiecare copie pierde câţiva atomi de metal de câte ori este aşezată pe un cântar.

 Alături de kilogram, întâlnirea îşi propune să ofere noi definiţii pentru amper (unitatea pentru măsurarea curentului electric), kelvin (pentru temperatură) şi mol (cantitatea de substanţă).

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol