12 septembrie 2022, 10:29

„Kitul pedagogic pentru bibliotecari”, disponibil online cu acces gratuit

Săptămâna aceasta, De Basm a publicat online Kitul pedagogic pentru bibliotecari. Cum îi conducem pe copii în lumea poveștilor prin jocuri și activități, un important instrument de educație pentru lectură dedicat bibliotecarilor din întreaga țară, disponibil cu acces gratuit pe siteul asociației: https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari/.

Activitățile și exercițiile propuse în kit sunt rodul experienței acumulate de cele șapte autoare – Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Carmen Tiderle și Cristina Andone – în timpul atelierelor creative pe care le-au susținut cu copii din diverse sate și orașe ale țării, cele mai recente desfășurându-se primăvara aceasta în patru localități din Muntenia: Aninoasa și Morărești din județul Argeș, Titu și Conțești din județul Dâmbovița.

Prietenia, incluziunea, diversitatea și toleranţa reprezintă și principalele subiecte ale capitolelor kitului, fiecare dintre acestea fiind abordată cu ajutorul unor povești și al unor jocuri și activități creative.

„Am parcurs cu interes kitul pedagogic! Ca bibliotecar, îl găsesc extrem de folositor în organizarea atelierelor de lectură pentru copii, și nu numai. Ne ușurează foarte mult munca, iar activitățile sunt geniale. Cu siguranță le va capta atenția până și copiilor mai puțini interesați de lectură. În cadrul Caravanei De Basm desfășurată anul acesta în localitatea noastră, am văzut ce efect au avut asupra copiilor activitățile tematice propuse de scriitoarele invitate –  sunt minunate!”, a mărturisit Ana Antohi, bibliotecar, Biblioteca Comunală Conțești, județul Dâmbovița.

Joia viitoare, 15 septembrie, kitul va fi lansat printr-un eveniment online de tip webinar către toți profesioniștii din acest domeniu. Evenimentul este organizat în colaborare cu reprezentanții Centrului Român pentru Inovaţie în Dezvoltarea Locală (EduCab), instituție parteneră în proiect.

„Prin EduCaB ne dorim să conectăm biblioteci publice vii și active din țară pentru a întări rețeaua, astfel încât orice grup formal sau informal care-și dorește să implementeze proiecte în comunitățile mici și mijlocii să aibă acces facilitat de niște profesioniști, bibliotecarii, care cunosc cetățenii, cu particularitățile lor, nevoile și potențialul acestora.

Faptul că Asociația De Basm găsește în fiecare an în bibliotecile din sate și mici orașe o casă bună pentru a insufla dragostea de povești tinerilor din comunități, este un semn că rețeaua funcționează și că potențialul bibliotecilor în zona de educație non-formală este imens” , a declarat Roxana Nicolaescu, reprezentanta EduCaB România.

La webinar, din partea De Basm vor participa scriitoarele Adina Rosetti, Luminița Corneanu, Iulia Iordan și Carmen Tiderle.

Kitul pedagogic pentru bibliotecari. Cum îi conducem pe copii în lumea poveștilor prin jocuri și activități reprezintă încheierea proiectului Joacă-ți cartea!, care a debutat în luna martie a acestui an cu o amplă campanie de strângere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, continuând în luna mai cu o serie de ateliere educative dedicate copiilor de 6-10 ani din mediile defavorizate cultural.

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol