15 aprilie 2024, 3:16

Klaus Iohannis: Dacă nu respectăm regulile, vom avea noi focare și o explozie a epidemiei. Apel la autoritățile locale

Președintele Klaus Iohannis a făcut marți prima sa declarație de la intrarea în starea de alertă. Șeful statului a făcut un nou apel la respectare regulilor pentru a nu fi obligați să reintrăm în starea de urgență.

”Virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine, cu atât cresc șansele noastre să controlăm și, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel există riscul real al unei explozii al epidemiei. Dacă regulile vor fi constant încălcate, vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri.

Apel

Cer autorităților locale să-și asume un rol mai mare în comunități.

Am reușit până acum să controlăm epidemia, iar măsurile luate și-au dovedit eficiența. Au fost două luni grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum”, a spus Iohannis.

El a subliniat că în cele câteva zile de la instaurarea stării de alertă foarte mulţi români au respectat regulile, iar instituţii publice şi companii private „s-au pregătit foarte bine” pentru reînceperea activităţii şi au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.

„Din nefericire, au fost în aceste zile şi exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa, s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol”, a adăugat şeful statului.

Măsuri eficiente

Preşedintele Iohannis a arătat că până în prezent epidemia a fost stopată, iar măsurile luate pe parcursul stării de urgenţă şi-au dovedit eficienţa.

„Au fost două luni foarte grele pentru toţi, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reuşit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viaţă mai apropiat de cel cu care eram obişnuiţi. Cred că nimeni nu-şi mai doreşte să reintrăm în starea de urgenţă, dar vom fi obligaţi să luăm din nou această decizie în situaţia în care ritmul de infectare şi presiunea pe spitale vor creşte semnificativ”, a spus Iohannis.

Şeful statului a criticat faptul că „tot felul de iresponsabili răspândesc, unii din inconştienţă, alţii din rea-voinţă, dezinformări şi propagă tot soiul de teorii ale conspiraţiei cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetăţenilor”.

„Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe, afectând solidaritatea şi responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăşi cu bine această perioadă dificilă”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel la unitate.

„Când am fost uniţi într-un efort naţional, cu toţii – cetăţeni responsabili, specialişti şi guvernanţi – am reuşit să salvăm vieţi şi să limităm răspândirea noului coronavirus. Să nu irosim, dragi români, tot ce am câştigat în aceste două luni cu mari sacrificii!”, a subliniat Iohannis.

Moțiune de cenzură

Șeful statului a lansat și o serie de critici dure la adresa PSD, partid pe care l-a acuzat de iresponsabilitate pentru că intenționează demiterea guvernului prin moțiune de cenzură în Parlament.

”PSD se ocupă de jocuri politice și combinații meschine pentru a da jos un guvern. O criză politică profundă, suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România. E e neimaginat cum ar fi arătat România cu un guvern PSD”, a subliniat Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a susţinut că ar reprezenta o dovadă de „maximă iresponsabilitate” depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului în această perioadă.

„Depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate. PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce ştie să facă mai bine – de jocuri politice şi combinaţii meschine cu scopul de a da jos un Guvern angrenat într-o bătălie contratimp pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor. O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta îşi doreşte PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat ţara noastră în această perioadă cu un Guvern PSD în funcţie”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol