Banca de Resurse Vegetale Genetice Buzău este în curs de a obţine brevetul de invenţie pentru un tip de tomată cherry tricoloră, foarte gustoasă şi rezistentă la principalii agenţi patogeni.
Soiul a fost denumit provizoriu „Rapsodia”, iar o singură plantă, care, în spaţii protejate poate ajunge şi la 5 metri înălţime, are un potenţial de producţie de până la 7 kilograme.
Fructele prezintă la exterior trei culori – verde, galben şi roşu-cafeniu -, iar pulpa este cafenie. Potrivit unui comunicat, cercetătorii au lucrat peste 20 de ani pentru obţinerea acestui soi.
Potrivit directorului BRGV, Costel Vînătoru, roşia cherry este strămoşul tuturor roşiilor cultivate și reprezintă o varietate botanică cu fructe ale căror dimensiuni variază de la vârful degetului mare până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale.
Noul soi are fructe rotunde cu fermitate ridicată, având o aromă intensă şi un gust specific, parfumat.
„Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de «Rapsodia». Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80-2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni. Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5-7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut. Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.
„Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate. Este o premieră, spunem noi, pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a mai spus Costel Vînătoru.
BRGV Buzău deţine o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, constând din peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.
Sursa foto: BRGV Buzău
Comentariile sunt oprite pentru acest articol