18 mai 2021, 20:56

La Moscova a fost inaugurat ”Muzeul autoizolării”

Muzeul Moscovei și Galeria „Triumf” au inaugurat expoziția „Muzeul autoizolării”, despre povestea pandemiei în capitala rusă, relatează RADOR, care citează RIA-Novosti.

Site-ul proiectului este accesibil pentru vizitare în perioada 3 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, iar în intervalul 15 ianuarie – 14 martie expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Moscovei.

„Din luna martie până în iunie se putea ieși din casă numai în anumite cazuri – de exemplu, pentru a plimba câinele în jurul casei sau pentru a merge la cel mai apropiat supermarket. S-au închis muzeele, cinematografele, cafenelele, bibliotecile, teatrele, centrele comerciale, universitățile, școlile și grădinițele. Munca, școala, distracțiile – totul s-a dovedit a fi concentrat între cei patru pereți”, au reamintit organizatorii proiectului.

Povestea „Muzeului autoizolării” a început în vară. La Galeria „Triumf” s-a deschis pe 19 iunie o expoziție de grup despre pandemie – se numea „Starea de urgență” -, iar pe 13 iulie Muzeul Moscovei a lansat strângerea de obiecte și povești despre autoizolare.

O încercare de a înțelege experiența din primăvară

Expoziția se vrea o încercare de a înțelege experiența din primăvara acestui an și de a o prezenta sub forma unei expoziții muzeale. În proiect au intrat artefacte create de moscoviți, precum și lucrările unor artiști.

Cu toții au privit casa, relațiile în familie, locul de muncă și creația într-un nou mod. Grafică, fotografii, instalații, spectacole, acte personale, măști confecționate manual, podoabe, jurnale personale – toate au devenit parte a expoziției. Strângerea de dovezi din timpul pandemiei continuă și în prezent pe site-ul „Muzeul izolării”.

Expoziția este alcătuită din patru secțiuni: 1/ „Panica” – care a cuprins primele luni de autoizolare, și care a avut ca principale teme deficitul de produse, „amenajarea” casei (reconstruirea locului de muncă al orășeanului modern, obligat să se retragă în autoizolare) și noile practici sanitare; 2/ „Vârful” pandemiei – obiectele și operele de artă spun povestea medicilor, a curierilor și a voluntarilor, precum și a celor care și-au pierdut locul de muncă; 3/ „Platoul” – este asociat cu transformarea pandemiei într-o rutină și în treptata renunțare la durele restricții impuse. Această secțiune este consacrată modalităților de adaptare la noile condiții; 4/ „După” este secțiunea consacrată modalităților de abordare a amenințărilor pandemiei, zvonurilor și incertitudinilor.

Un loc special este acordat artefactelor celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.