8 iunie 2022, 13:27

“La porţile Edenului”- primul solo show al artistului Florin Petrachi într-un muzeu din România

“La porţile Edenului”- primul solo show al artistului Florin Petrachi într-un muzeu din România, va avea loc sâmbătă 7 mai, ora 14:00, la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, din Mogoșoaia.

Pictor reprezentativ al școlii de artă contemporană ieşene, Florin Petrachi s-a născut în Hârlău, a urmat Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași şi Facultatea de Arte Plastice a Universităţii „George Enescu”. Ulterior a absolvit un master în cadrul aceleiași facultăți, în paralel urmând şi cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă, Secția „Artă sacră”.

Cu o vocaţie artistică dezvăluită „de la prima întâlnire cu un instrument de scris”, aşa cum el însuşi mărturisea, Florin Petrachi aparține tinerei generații de artiști care îşi gestionează identitatea artistică, înglobând în substanţa ei lecţiile succesive propuse de arta modernă. Modele artistice ale secolului al XX-lea, precum Henri Rousseau sau Gauguin, i-au marcat traseul artistic. S-a despovărat însă de ele, construindu-și propria identitate.

Petrachi a stiut să facă diferenţa prin idee şi prin raportarea personală la dialogul inefabil dintre volum şi mediul ambiant, la spaţiul precis configurat în geometria lui naturală. Noţiunea timpului este nuanţată / adaptată în opera sa din perspectiva timpului ca un concept abstract, obiectiv şi infinit. Vremea este umană ca timp istoric sau ca desfăşurare evenimenţială individuală, personalizată, în relaţie cu existenţa umană inevitabil limitată, dar şi ca duh al ordinii cosmice.

Cele peste 60 de picturi din expoziţie, deopotrivă în ulei şi acrilic pe pânză, precum şi cele 4 sculpturi în bronz vorbesc despre modernitatea artei lui Petrachi, care stă tocmai în recuperarea originarului, a formei, care, prin metaforă şi simbol, încorporează o anumită atitudine în faţa lumii sale interioare. Asemenea oricărui artist autentic, indiferent că pictează sau sculptează, opera sa seamănă cu un veritabil şi continuu elogiu adus vieţii.

Parte din lucrările expuse la Palatul Mogoşoaia fac parte din seria, puternic autobiografică, Lumea lui Adam, serie care a fost expusă într-o expoziţie de succes, la Institutul Cultural Român de la Paris, în 2019. O suită importantă de lucrări prezente în expoziţie reprezintă rodul viziunii sale artistice din ultimii doi ani.

Prezenţa de-a lungul timpului la expoziţii şi concursuri i-a adus numeroase premii şi diplome, iar recunoaşterea sa internaţională a făcut ca multe dintre lucrările sale să se găsească în importante colecții private din România, Germania, SUA, Franța și Olanda.

Expoziţia va fi, în mod fericit, completată de un album de înaltă ţinută artistică, care poartă între filele lui semnăturile unor importanţi oameni de cultură din ţară şi străinătate.

Scenografia expoziţională a paradisului de “La porţile Edenului” poartă semnăturile lui Adrian Damian și Raluca Alexandrescu.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8 mai – 20 iunie 2022, cu următorul program: – marți – vineri 10:00-18:00
– sâmbătă – duminică 10:00-19:00


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol