29 martie 2024, 9:55

La un pas de catastrofă. Un Suhoi de ultimă generație și-a pus mintea cu un bimotor care supraveghea riscul migrator în bazinul Mării Negre

Înțelegem episodul cu drona de deasupra Mării Negre. S-a născut din prea multă frustrare.

Dar episodul de mai jos, întâmplat zilele trecute, tot deasupra Mării Negre, nu poate decât să te lase perplex.

Băieți – dacă tot vreți adrenalină, de ce nu luptați voi deasupra Ucrainei? Ejectare plăcută!

Incidentul de mai jos s-a petrecut vineri la prânz. Un avion polonez de tip L410 Turbolet, care executa o misiune de patrulare sub egida Frontlex, a fost interceptat de un Suhoi rusesc care a început efectuarea unor manevre agresive, în mod repetat, în încercarea de a-l doborî, în mod indirect.

Haideți să deslușim știrea.

Frontlex este Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Rolul ei este să ajute țările din UE și din spațiul Schengen să gestioneze frontierele externe ale UE și să combată criminalitatea transfrontalieră. Cu alte cuvinte, aparatul era acolo pentru supravegeherea aeriană a frontierelor UE.

Cum arată un aparat L410 Turbolet. Nu este înarmat. Este un aparat care în unele configurații ajunge să transporte chiar 20 de persoane. Este fabricat în Cehia și a venit pe piață să înlocuiască vechile AN-2. Da, AN-2 sunt aparatele alea care încă mai zboară la noi pentru a stropi culturile. Arată așa.

Cât despre Suhoi, are tot ce îi trebuie. Este printre cele mai noi aparate ale aviației ruse. Costă de vreo 60 de ori mai mult decât un L410. Atinge viteza de 2,25 Match, are un tun GSH-30 care poate trage 150 de lovituri, bombe ghidate cu laser, rachete neghidate, sisteme de bruiaj poate fi alimentat în aer. Minte (pilotului) îi mai trebuie.

Iată mai jos comunicatul MApN

Vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35.
Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia.
Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.
Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.
Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol