20 aprilie 2024, 11:31

Lacul din România „făcător de minuni”. Ce proprietăți are și unde-l găsim?

Cu trei recorduri mondiale, Lacul Ursu, nu este doar o simplă atracție turistică, ci și un loc pentru vindecarea diverselor afecțiuni cardiovasculare sau reumatice.

Lacul „minune” din România este declarat cel mai mare lac helioterm din lume și totodată, este înscris în lista monumentelor naturale din țară. Acesta se găsește în stațiunea Sovata din județul Mureș și este deținătorul a trei recorduri mondiale:

  • Cel mai mare lac helioterm din lume
  • Este singurul lac cu apă sărată înconjurat cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic depus în timp
  • Este unicul lac natural din lume despre care se cunoaște data exactă la care s-a format

Sursa: blog.hotelguru.ro

Pe 27 mai în anul 1875, avea să aibă loc o prăbușire de teren, în urma căreia apărea o formațiune geologică, de natură carsto-salină.

Aflat la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime, lacul și-a primit denumirea după forma sa. Suprafața se întinde la 40.235 m, cu o adâncime de 18,10 m și lățime de 179 m, iar salinitatea medie este de 250g/l.

Undeva în jurul anului 1900 a fost descoperit fenomenul de heliotermie al lacului Ursu, atunci când a fost determinat de stratificațiile concentrărilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară.

Apa dulce, având desigur o greutate mai scăzută, se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime, iar primăvara, straturile inferioare de apă sărată (1,40-2,50m) se încălzesc cu ajutorul razelor solare, ajungând chiar până la 40-50 de grade Celsius.

Sursa: blog.hotelguru.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol