3 mai 2024, 23:29

Laura Dachin, profesoara care a înființat 5 școli românești în Danemarca

Brașoveanca Laura Dachin s-a stabilit de mai bine de 10 ani în Danemarca, unde a înființat centre de învățământ cu predare în limba română, în diverse orașe din zona peninsulară a țării (Iutlanda). În prezent, 180 de elevi frecventează aceste cursuri, în regim afterschool, destinate exclusiv copiilor care provin din familii de români (copii născuți fie în Danemarca, fie în România).

În 2018, Laura Dachin a fost decorată de presedinția României cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii si identității românești peste hotare.

Danemarca sprijină foarte mult aceste demersuri pentru că, dacă un copil își cunoaște foarte bine limba maternă, acelui copil îi va fi mult mai ușor să învețe limba daneză, care nu este o limbă ușoară. De asemenea, poate asimila mult mai ușor obiceiurile, tradițiile și cultura daneză, făcând comparație. E mult mai ușor să înveți când ai un termen de comparație, a declarat aceasta la Radio România Cultural, unde a fost invitata emisiunii ”Născut în România”

Țările nordice încurajează și chiar susțin financiar cursuri de limbă maternă pentru imigranți. Laura Dachin predă în orașele Århus, Fårvang, Vejle, Randers și Holstebro.

Astfel, copiii românilor stabiliți în Danemarca pot beneficia de un contact permanent cu limba română. Unii părinții refuză însă această oportunitate.

Am avut ocazia să aud părinți spunând că, de vreme ce nu au de gând să se întoarcă în România, copiii lor nu au nevoie să învețe limba română. Este una dintre durerile mele cele mai mari. Încerc să le explic că îi văduvesc pe copii de o opțiune, de o ocazie în plus. Bunica mea spunea: ”Câte limbi străine știi de atâtea ori ești om!” Încerc să le spun părinților că nu au de unde să știe dacă nu cumva copiii vor dori să se întoarcă în România, a mai spus aceasta.

Există o lege a UE care dă dreptul copiilor la învățământ în limba maternă. Această lege prevede circa 90 minute de curs pe săptămână/copil. Prin urmare, nu este timpul necesar pentru o predare în sensul clasic. Așadar, programa trebuie adaptată.

Copiii învață limba și literatura română, istoria României, învață despre cultura și civilizația română, despre tradiții. Toate acestea, adaptate la timpul pe care îl au la dispoziție.

Laura Dachin a divizat anul în momente importante: Crăciun, 1și 8 martie, Paște și Ziua copilului – 1 iunie. Între aceste momente, încearcă să le povestescă copiilor despre tradițiile și obiceiurile noastre din fiecare lună sau anotimp. Nu este ușor și nici simplu să comprimi atât de multe date într-un timp atât de scurt. Discută despre români celebri din istorie, literatură, sport, știință.

Toate aceste lurcuri se fac cu sprijinul părinților, care au înțeles care este demersul său și o ajută extrem de mult în toate activitățile și acțiunile pe care le face.

Puteți asculta emisiunea ”Născut în România” AICI

Foto: Fotografii din arhiva personală a invitatei


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol