3 octombrie 2023, 7:53

Laureat al Premiului Nobel: Europa și SUA sunt de asemenea în război, dar refuză să recunoască

„Mâna invizibilă” a pieței nu rezolvă totul, spune economistul Jospeh Stiglitz, laureat al Premiului Nobel. El consideră că Europa și SUA sunt de asemenea în război, dar politicienii refuză să recunoască acest lucru.

În mare parte, problemele economice actuale pot fi puse pe seama acestui fapt, afirmă Joseph Stiglitz, economist laureat al Premiului Nobel, fost consilier economic al președintelui Clinton și profesor la Universitatea Columbia.

În vreme de război, statul trebuie să intervină în procesele pieței mai mult decât de obicei, deși la modul general nu consideră că mâna invizibilă a pieței rezolvă mereu totul, scrie 444.hu.

Stiglitz este de părere că, în condiții normale, sistemul european privind schimbul de energie electrică ar putea fi justificat, însă în condiții de război, care determină un deficit de gaze pe piață, politicienii trebuie să reacționeze și să schimbe regulile, pentru că lucrurile nu pot continua la fel ca înainte de război.

„Și vechile reguli au fost create tot de oameni; nu putem pretinde că sunt niște adevăruri fundamentale imuabile”, a spus el.

„Dacă până acum 5 procente din costurile unei companii reprezentau cheltuieli pentru energie, iar acum acestea cresc la 50 de procente, compania nu va supraviețui. În asemenea cazuri, statul trebuie să intervină”, a adăugat el, subliniind gravitatea situației.

Sursa foto: Twitter


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol