8 iulie 2022, 4:01

Le Monde propune „Echipa de vis”. Cine sunt cei cinci lideri care pot schimba fața Europei?

Într-o analiză făcută de cotidianul supraregional francez Le Monde, a fost prezentată echipa care ar putea conduce Europa, ținând cont de două criterii: cotele și înțelegerile dintre grupurile politice, respectiv competențele liderilor și prioritățile agendei europene.

Provocare pentru liderii europeni

Autoarea articolului, Sylvie Kauffmann, lansează o provocare pentru liderii europeni, îndemnând ca principalul sentiment care să-i conducă în negocieri să fie cel al responsabilității. „Ce-ar fi dacă, măcar o dată, s-ar opta pentru cea de-a doua abordare?”, se întreabă autoarea, așteptând ca pozițiile-cheie să fie ocupate de către politicieni dedicați soluțiilor la problemele cu care se confruntă Europa, nu la negocierile politice. În analiza ei, autoarea se bazează pe votul pentru Parlamentul European, care, conform acesteia, indică faptul că cetățenii le-au cerut politicienilor să „schimbe metoda”.

Cum arată Echipa de vis?

Echipa de vis propusă de Le Monde arată astfel: Margrethe Vestager, actual comisar european pentru Competiție, ar putea ocupa poziția de președinte al Comisiei Europene, Leo Varadkar, premierul Irlandei, ar putea deveni președintele Consiliului European, Frans Timmermans, actual prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, ar putea să fie Înalt Reprezentant pentru Politica Externă, europarlamentarul Ska Keller ar putea să devină președintele Parlamentului European, iar Benoît Cœuré ar putea să fie președintele Băncii Centrale Europene.

Cine este Silvyie Kaufmann?

Sylvie Kauffmann și-a început cariera de jurnalist la Agenția Franceză de Presă. A fost delegată de AFP la Londra, Varșovia și Moscova. Le Monde a angajat-o în 1988 și timp de cinci ani a fost corespondent pentru Europa de Est. În 1993, Le Monde a trimis-o în SUA, mai întâi pentru a transmite din Washington și apoi din New York. A devenit parte a echipei editoriale Le Monde din Paris în 2003.

Sursă cover foto: Le Monde


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol