20 septembrie 2024, 4:39

Lecția de istorie. Putin va trebui să lupte în Stalingrad

Ce urmează? Ce încearcă Putin să obțină și cum va continua campania militară? Și ce va trebui să facă, neapărat, pentru a-și proclama victoria?

O opinie vine din partea istoricului Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) care, dată-i fiind pregătirea, aruncă un ochi în…istorie și trage o concluzie.

 

Putin va trebui sa lupte in Stalingrad.

După eșecul planului inițial de a captura rapid orașele importante și mai ales capitala Kiev (plan care includea decapitarea sau alungarea din capitală a conducerii ucrainene) armata rusă a evitat sistematic lupta urbană. A ales varianta bombardării oraselor ucrainene, incursiuni scurte și a încercat să mute focalizarea pe zona sudica.

Capturarea sudului Ucrainei corespunde unei strategii minime. In situația în care Putin nu reușește să câștige razboiul, atunci macar sa rămână cu un coridor care sa lege Crimeea de Rusia. Unul dintre obiectivele mai vechi ale lui și esențial de atins în eventualitatea unor negocieri de pace. Este de presupus că în zilele următoare armata rusă se va concentra pe acest obiectiv.

Dar asta nu înseamnă că ofensiva spre sud este văzută de Putin și ciracii lui în măsură să îi satisfacă. Ar fi, daca rușii ar reuși, o palidă consolare.

Inevitabil, și Putin o știe deja, daca doresc să câștige militar, rușii trebuie să ia Kievul. Nu au cum ocoli acest obiectiv strategic și deja simbolic prin ceea ce președintele Zelenski a făcut. Kiev este Ucraina, în același fel în care Stalingrad devenise URSS. Putin este obligat să facă acum ceea ce șefii armatei ruse au dorit de la început să evite.  Vor trebui sa intre în războiul urban.

Nu intru în detalii, dar doar pentru a va face o idee, un element de bază al războiului urban este că atacatorul ar trebui să sigure o superioritate de 3 la 1 pentru a avea o oarecare șansă de succes (6 la 1 este considerat de unii experți militari un raport mai confortabil). Plecând de la asta rușii vor trebui sa mobilizeze pentru a ataca Kievul cu șanse de reușită un număr uriaș de soldați. Pentru că războiul urban înseamnă un proces complicat în care infanteria este esențială. Pierderile vor fi uriașe, mai mari decât ceea ce am văzut până acum.

Ați spune că după Stalingrad și Berlin rușii sunt experți în lupta urbană. Doar că astăzi lucrurile nu stau ca in al doilea război mondial. O spune clar eșecul răsunător din Groznîi, unde trupele ruse au fost măcinate efectiv și au suferit pierderi uriașe.

În realitate nici un comandant rus nu își dorește să lupte in Kiev, de unde strategia de a bombarda nediscriminatoriu orașul, poate până la urmă ucrainenii îl vor abandona in fata pierderilor din rândul populației civile. Atacurile asupra populației civile sunt așadar parte a presiunii psihologie pe care comandanții militari ruși vor să o pună pe ucraineni.

Este însă, dincolo de o crimă de război făcută din calcul și cu sânge rece, și un prost calcul militar. S-a mai încercat. Paulus a trimis aviația să distrugă Stalingradul în aceeași idee. Credea că odată transformat în ruine orașul, cu pierderi uriașe în rândul civililor, rușii îl vor abandona.  S-a întâmplat exact invers. Sovieticii nu au evacuat populația civilă, ceea ce a întărit substanțial voința de luptă a militarilor, iar ruinele s-au dovedit cel mai prețios aliat al Armatei Roșii. Stalingrad a devenit simbolul rezistentei sovietice. Rezultatul se cunoaște.

Cred că în momentul de față Putin este in fața unei alegeri imposibil de evitat. Cam cum era Hitler la Stalingrad. După eșecul ofensivei spre câmpurile petroliere din Caucaz, Stalingrad rămasese singurul obiectiv strategic și simbolic posibil. După esecul planului inițial, pentru Putin ocuparea  Kievului a rămas singurul obiectiv strategic și simbolic.

Deci Putin va fi obligat să lupte in Stalingrad.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol