26 aprilie 2024, 8:09

Lecția de solidaritate. Nu se predă în școală, se învață de la viață

Lecția de solidaritate nu se predă în școli. Este o lecție pe care ți-o dă sau nu viața. Tragediile ne arată nouă, oamenilor, că, indiferent de averi, de funcții, de influență, suntem egali în neputința de a schimba destinul. Exploziile de la Beirut au fost unul dintre exemple. Și un bun prilej pentru alte popoare de a-și arăta, măcar simbolic, solidaritatea față de un popor încercat greu într-un anumit moment al existenței sale.

Hashtag

Imediat după producerea deflagrațiilor care au lăsat în urmă cel puțin 135 de morți și 5.000 de răniți, pagube materiale de 5 miliarde de dolari și 300.000 de oameni fără adăpost, #PrayforLebanon și #PrayforBeirut au devenit trenduri pe rețelele de socializare.

În câteva locuri simbolice ale lumii solidaritatea cu poporul libanez a fost afișată, la propriu, prin iluminarea în culorile drapelului libanez a unor clădiri, monumente.

Piramide din Egipt, celebrul Burj Khalifa, din Dubai, Turnul Azadi, din Teheran, iată câteva locuri în care a fost proiectat drapelul libanez, în semn de solidaritate, ca în multe alte ocazii, când tragedia a lovit nemilos în stânga și în dreapta.

Un singur loc surprinde în tot acest tablou. Ceva nemaivăzut s-a petrecut în metropola israeliană Tel Aviv.

Primăria orașului, clădire pe care au mai fost proiectate în câteva rânduri drapele ale unor state, s-a ”îmbrăcat” miercuri seara în drapelul libanez.

”În această seară vom proiecta pe clădirea primăriei steagul Libanului. Înainte de toate, chiar de conflicte, suntem oameni, iar inimile noastre sunt alături de poporul libanez, după teribilul dezastru care s-a abătut asupra lor”, a scris primarul Ron Huldai pe Twitter.

Mulți israelieni s-au declarat îngroziți de dezastrul de la Beirut și și-au exprimat solidaritatea cu poporul libanez, în ciuda trecutului îmbibat în sânge al celor două țări inamice.

O mână întinsă

Un prim gest, o primă mână întinsă,  a venit chiar marți, după explozii, din partea autorităților israeliene.

Israelul este oficial în război cu Libanul. Cu toate acestea, prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a însărcinat pe şeful Consiliului de securitate naţională, Meir Ben-Shabbat, să discute cu coordonatorul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, despre acordarea unui ajutor Libanului.
Preşedintele Reuven Rivlin şi-a exprimat pe Twitter compasiunea faţă de poporul libanez şi a exprimat şi el dorinţa Israelului de a oferi ajutor Libanului „în acest moment dificil”.
Ministrul Apărării al Israelului, Benny Gantz, a postat marţi pe Twitter că, în urma exploziei masive care a zguduit Beirutul, Israelul a oferit Libanului ajutor umanitar medical.

Comentariile oamenilor de rând

Trecători chestionați de presă în fața Primăriei din Tel Aviv au declarat că sunt foarte mândri  că locuiesc într-un astfel de oraș. ”Au fost uciși oameni nevinovați, iar inimile noastre sunt alături de ale familiilor lor. Asta nu are legătură cu politica. Nu are legătură cu frontierele”, a declarat unul dintre ei, consemnat de Times of Israel.

”Asta ține de oameni, iar Tel Aviv este un oraș care iubește oamenii”, a adăugat acesta.

Sigur, nu toți sunt încântați de acest gest fără precedent. ”Este posibil și necesar să acorzi ajutor umanitar civililor care au de suferit în Liban, dar nu să afișezi steagul inamic în inima Tel Aviv-ului, asta e o confuzie morală”, a explicat ministrul pentru Ierusalim, Rafi Peretz, pe Twitter.

Yair, vocalul

Fiul premierului Benajamin Netanyahu, Yair, foarte activ pe rețelele de socializare și cu grave derapaje în postări, a ținut să se exprime și de această dată, scriind că se opune gestului de a afișa culorile steagului libanez, susținând, fals, că acest lucru este ilegal.

Primăria din Tel Aviv a proiectat drapele altor state care s-au confruntat cu tragedii, inclusiv pe cel al Statelor Unite, ca urmare a atacului din Las Vegas, din octombrie 2017, al Spaniei, după atacul de la Barcelona din august 2017, și de două ori al Egiptului ca urmare a atacurilor teroriste din 2017.

Afișarea drapelului egiptean, după un atac asupra copților egipteni, în mai 2017, a fost primul gest pe care municipalitatea din Tel Aviv l-a făcut către o țară arabă. Diferența între Egipt și Liban este însă că Egiptul are un acord de pace cu Israelul și relații oficiale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol