Există multe țări în lume care au decis legalizarea canabisului folosit în scop medical. Una dintre campioane, unde cercetările în această zonă sunt multe și avansate, este Israelul, care a legalizat folosirea în scopuri medicale, cu anumite condiții. Mai multe state membre ale UE au legalizat utilizarea în scopuri medicale a unor tipuri de canabis sau canabinoizi sau au în vedere modificări ale legislației lor.
Ce este canabisul?
-
Planta de canabis conține peste 480 de compuși, inclusiv peste 100 de canabinoizi, dintre care cele mai cunoscuùi sunt THC (D9-tetrahidrocanabinol) și canabidiol (CBD).
-
THC constituie principalul element psihoactiv din canabis, în timp ce CBD nu are proprietăți ebriante și nici nu creează dependență.
-
Utilizarea în scopuri medicale a canabisului și a canabinoidelor se poate referi la o mare varietate de preparate și produse pe bază de plante și sintetice.
-
Multe țări folosesc termenul mexican „marijuana” referindu-se la frunzele de canabis. Plantele femele de canabis sunt cunoscute sub denumirea de „hașiș”.
Deși niciun stat membru UE nu autorizează fumatul sau nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului în scopuri medicale, regulile privind produsele permise și utilizarea lor variază foarte mult. Cu toate că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat în mod oficial ca substanța canabidiol (CBD) să nu fie clasificată ca o substanță controlată, nu există nicio armonizare la nivelul UE privind utilizarea medicală sau recreativă a canabisului.
Lucian Mîndruță i-a invitat duminică, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi24, pe doi specialiști în materie de efecte ale utilizării de canabis în scop medical: Alexandra Cîrstea, co-inițiatorul proiectului de lege privind utilizarea canabisului în scop medical în România, și medicul Radu Țincu, medic primar ATI Toxicologie.
Proiect de lege în România, care zace de trei ani
Un proiect de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele, însă nu a fost dezbătut niciodată în Parlament. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii.
Abia în martie 2021 Guvernul a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini, potrivit g4media.ro.
„Analiza impactului social al acestei propuneri legislative trebuie să ia în considerare efectele induse de legalizarea canabisului în scop medical în România și în raport cu bugetul alocat sănătății prin legea bugetului de stat dat fiind faptul că există riscul creșterii numărului de prezentări în spital pentru persoanele care consumă canabis, considerat de ONU drog de mare risc.
Dorim să atenționăm cu privire la faptul că această terapie este fără statut de medicament, fără viză curativă, ci doar adjuvantă în tratamentul unor afecțiuni pentru care există medicamente ce dețin autorizații de punere pe piață cu studii de siguranță pentru pacient și eficacitate terapeutică și care se adresează tuturor afecțiunilor/simptomelor cărora se consideră că se adresează produsele cu canabis, ale căror evidențe științifice sunt reduse”, susține Guvernul.
Pacienții procură ”la negru”
Proiectul de lege prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.
Între timp, pacienți cu nevoi majore de alinare a suferințelor, așteaptă legalizarea unor produse care să le aducă puțină ușurare. Unii, din disperare, recurg la căi ocolitoare pentru a obține canabis medicinal din alte țări. ”Sunt mii de oameni care au această nevoie, care au învățat de unde să-și procure, cum să și procure, cum să folosească așa ceva, uneori chiar mai bine decât medicii”, mărturisește Alexandra Cîrstea.
Virtuți
Canabisul și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în stimularea apetitului și în ameliorarea simptomelor tulburărilor psihice sau epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. De asemenea, poate ușura durerea menstruală și poate reduce riscul obezității și diabetului. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra în mod adecvat posibilitățile sale terapeutice și riscurile pe termen lung.
Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale. Eurodeputații au solicitat elaborarea unei definiții juridice a canabisului medical si o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului (de exemplu, în scop recreațional sau industrial). De asemenea, aceștia consideră că cercetarea și inovarea în acest domeniu ar trebui stimulate și finanțate în mod corespunzător.
Lucian Mîndruță și invitații lui discută despre o temă foarte controversată în emisiunea ”Ediția de dimineață”, referitoare la acceptarea sau nu a introducerii legalității canabisului medical. Vă invităm să urmăriți această emisiune și aici, și la Digi24, unde este difuzată.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol