Primul studiu mondial efectuat de cercetători din Australia indică o legătură directă între deficitul de vitamină D și riscul de a dezvolta demență.
Demența este una dintre cauzele majore de dizabilitate în rândul persoanelor în vârstă din întreaga lume. Boala afectează gândirea și comportamentul odată cu procesul de îmbătrânire.
Investigând asocierea dintre vitamina D, caracteristicile neuroimagistice și riscul de demență și AVC, studiul condus de University of South Australia, a constatat următoarele:
- nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de volume mai mici ale creierului și un risc crescut de demență și AVC:
- analizele genetice au susținut un efect cauzal între deficitului de vitamina D și demență:
- în unele populații, până la 17% dintre cazurile de demență ar putea fi prevenite prin creșterea nivelului de vitamina D la intervalul normal (50 nmol/L), în populația generală:
Demența este un sindrom cronic progresiv care duce la deteriorarea funcției cognitive. Aproximativ 487.500 de australieni trăiesc cu demență, boala fiind a doua cauză de deces din această țără. La nivel global, peste 55 de milioane de persoane suferă de demență, cu 10 milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an.
Studiul genetic, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a analizat datele a 294.514 de persoane din arhiva Biobank, din Marea Britanie, și a examinat impactul nivelurilor scăzute de vitamina D (25 nmol/L) asupra riscului de demență și AVC.
Cercetătorul principal și directorul Centrului Australian pentru Sănătate de Precizie al UniSA, profesorul Elina Hyppönen, a precizat că descoperirile evidențiază nevoia presantă de a aborda deficiența de vitamina D în populația mai largă.
„Vitamina D este un precursor hormonal din ce în ce mai recunoscut pentru efectele sale pe scară largă, inclusiv asupra sănătății creierului, dar până acum a fost foarte dificil să examinăm ce s-ar întâmpla dacă am reuși să prevenim deficiența de vitamina D. Studiul nostru este primul care examinează efectul nivelurilor foarte scăzute de vitamina D asupra riscurilor de demență și AVC, folosind analize genetice robuste în rândul unei populații mari. În anumite contexte, în care deficitul de vitamina D este relativ frecvent, constatările noastre au implicații importante pentru riscul de demență. Într-adevăr, în această populație din Marea Britanie am observat că până la 17% dintre cazurile de demență ar fi putut fi evitate prin creșterea nivelului de vitamina D până la un interval normal”, a declarat prof. Hyppönen.
Descoperirile sunt extrem de semnificative, având în vedere incidența ridicată a demenței în întreaga lume.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol