28 aprilie 2024, 6:53

Legătura inedită dintre un român, poluarea Senei și salvarea mai multor probe de la JO 2024

Criza ecologică lovește la cel mai înalt nivel. Apele Senei sunt foarte poluate în capitala Franţei, iar normele sanitare care să permită scăldatul sunt departe de a fi atinse, arată o serie de analize de laborator.

Acest lucru pune sub semnul întrebării organizarea unor probe pentru sporturile de apă, la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, aşa cum este prevăzut iniţial, scrie Time.

Scăldatul în apele Senei, interzis încă 1923

În prezent, statul francez și Primăria Parisului derulează un plan de investiții de 1,5 milioane de euro pentru a curăța apele fluviului, astfel încât să permită organizarea maratonului de înot de 10 km în apă deschisă, precum și a triatlonului și paratriatlonului de înot, potrivit ambițiosului proiect al Jocurilor Olimpice de Vară Paris 2024.

Demersul, deloc ușor, presupune reducerea afluxului de ape uzate deversate în fluviu și curățarea albiei.

Numai că toate tehnicile aplicate în ultimii ani nu au adus rezultatele scontate. O repetiție generală, programată în august anul trecut, a fost anulată pentru că apa era mult prea poluată.

Rezultatele de laborator obținute de postul public de știri France Info indică riscuri crescute pentru sportivi de a se îmbolnăvi de gastroenterită, de a face toxiinfecții alimentare sau diferite boli de piele.

Rezultatele prelevărilor zilnice de probe din Sena, din zona unde sunt prevăzute să aibă loc probele olimpice, au indicat că apa a fost improprie înotului 47 de zile din 70 în perioada iulie-septembrie.

Calitatea apei fluviului este foarte dependentă de vreme, susțin specialiștii. În iunie și iulie, când la Paris a fost foarte cald, rezultatele analizelor au fost satisfăcătoare și chiar excelente pe alocuri. Însă, în august a plouat foarte mult, iar poluarea a crescut.

Românul salvator?

Presa franceză scrie despre românul care dorește să facă din Sena un fluviu numai bun de scăldat. Se numește Dan Angelescu și testează frecvent calitatea fluviului Sena. Despre el a scris, în luna martie 2023 și revista Time, care i-a consacrat coperta principală.

Ultima dată, jurnaliștii francezi l-au reperat în apropiere de podul Alexandre III, viitorul punct de plecare pentru probele de triatlon și de înot liber din cadrul Jocurilor Olimpice care vor avea loc în 2024 la Paris.

Dan Angelescu este PDG-ul unei societăți care colaborează din 2017 cu Primăria Parisului pentru a găsi modalitatea prin care se va putea înota în Sena. Iar organizarea Jocurilor Olimpice în capitala Franței, oferă un motiv în plus pentru a accelera proiectul.

La Jocurile Olimpice pe care Parisul le-a găzduit în 1900, s-a înotat în Sena, dar pe un tronson al Senei din exteriorul Parisului, mai exact între entre Courbevoie et Asnières.

Obiectivul este, așadar, extrem de ambițios, recunoaște Dan Angelescu dar nimeni nu știe, pentru moment care va fi calitatea apei pentru Jocurile Olimpice. Dar, el rămâne optimist și crede că obiectivul poate fi realizat, notează PBS.

Cu doar câteva zile în urmă, când a luat ultímele eșantioane de apă din Sena, Dan Angelescu a constatat că nivelul de poluare cu 2 bacterii – care provoacă diverse boli precum gastroenterita- era la un nivel destul de mic și că se putea înota în Sena. Dar, miza este ca acest nivel să fie menținut pe termen lung.

Bacteriile din apă se dezvoltă cu ajutorul peștilor și ajung în Sena prin intermediul apelor uzate. În Paris, toate canalele de scurgere sunt direct legate la canalizările prin intermediul cărora este evacuată apa utilizată de fiecare parizian.

Iar când plouă prea mult, sistemul este saturat iar stațiile de epurare a apei nu pot gestiona surplusul de apă iar el ajunge în Sena.

Bazin subteran

Pentru a se evita ca acest lucru să aibă loc vara viitoare, Primăria Paris construiește un bazin subteran, în sudul Parisului. Cu o capacitate de 50.000 de metri cubi, bazinul are echivalentul a 20 de piscine olimpice.

Bazinul are menirea de a primi apa de ploaie și de a o stoca pentru a se evita suprasolicitarea canalizării Parisului.

În plus, unele imobile care își revarsă apa uzată direct în Sena vor fi racordate la rețeaua de canalizare a capitalei pentru a se evita poluarea Senei. Iar apa va fi direcționată spre uzine de tratare, așa cum trebuia să se întâmple demult.

Primăria capitalei speră ca francezii să se poată scălda în Sena, în mod curent, din 2025 și să onoreze practic, astfel, o promisiune făcută în 1988 de Jacques Chirac, pe vremea când era primar al Parisului.

Pentru moment, înotul în Sena este interzis, în baza unui ordin prefectoral, ce este în vigoare și la ora actuală, din 1923 încoace – de 100 de ani. Cine nu respectă decizia, riscă o amendă de 15 euro.

Nu amenda împiedică parizienii să se scalde aici, ci, apele uzate și metalele grele care se regăsesc în Sena.

Până să vină pandemia de Covid, anual, în jur de 8 milioane de turişti se plimbău cu vaporaşele pe Sena. Iar, în fiecare zi, două milioane de tone de mărfuri tranzitau artera fluvială a Parisului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol