21 aprilie 2024, 4:18

Legătura nebănuită dintre lupii de la Cernobîl și lupta împotriva cancerului la om

O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton, SUA, a studiat, începând cu 2014, lupii care trăiesc în zona de excludere, care se întinde pe 2.500 de kilometri pătrați, de la Cernobîl.

Suprafața este considerată extrem de periculoasă, din cauza radiațiilor cu mult peste limitele considerate sigure.

Specialiștii au constatat că, în ciuda expunerii zilnice și pe parcursul întregii vieți la niveluri de radiație de peste șase ori limita de siguranță pentru om, lupii supraviețuiesc și par chiar să fi dezvoltat rezistență la cancer.

Mai precis, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al lupilor pare modificat și este similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații.

Au identificat, de asemenea, părți specifice din informația genetică a animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer, scrie New York Post.

Acest lucru poate ajuta oamenii de știință în a găsi o modalitate prin care să lupte împotriva cancerului la oameni.

Pentru a monitoriza nivelul de radiații și locurile pe care le străbat lupii, specialiștii au folosit zgarde cu transmițătoare radio.

De asemenea, au prelevat periodic probe de sânge pentru a înțelege cum reacționează organismul lupilor la radiații.

În 1986, un reactor nuclear a explodat la centrala nucleară Cernobîl, Ucraina. De atunci, deși zona a rămas abandonată de oameni, specialiștii au instituit un areal de excludere considerat cel mai puternic radiată.

Totuși, la mai mult de 35 de ani de la dezastru, zona găzduiește diverse animale sălbatice, precum lupii și caii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol