16 aprilie 2024, 3:56

Fake News demontat: Dieta fără zahăr nu te vindecă de cancer

Ani de zile, leacurile miraculoase împotriva cancerului au ținut prima pagină a ziarelor și au captat atenția pe internet.

Informațiile privind noile terapii, despre care se presupune că sunt eficiente, au devenit cea mai rapidă modalitate de a atrage publicul și de a-l face adesea să renunțe la medicina tradițională. Însă multe dintre aceste informații induc pacienții în eroare.

În ultimele luni, am asistat la răspândirea unei serii de afirmații potrivit cărora cancerul poate fi eliminat printr-o dietă fără carbohidrați.

De exemplu, la începutul anului 2023, AFP a analizat un videoclip viral pe Facebook care răspândea afirmații nefondate privind legătura dintre cancer, alimentele acide și zahăr.

Experții au declarat pentru Associated Press că deși celulele canceroase, ca orice alte celule, au nevoie de zahăr pentru a supraviețui, nu există nicio dovadă că pacienții le pot ținti selectiv.

Demagog a venit cu o declarație similară, după ce o postare virală pe Facebook a ajuns la mii de utilizatori.

Publicația Healthfeedback a pus în evidență lipsa de dovezi care să arate o legătură între cancer și o dietă fără zahăr.

Cu toate acestea, ideea a circulat și în alte țări, în ciuda unei verificări adecvate a faptelor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol