10 decembrie 2023, 19:27

Lege istorică privind schimbările climatice, adoptată în Australia

Australia a adoptat joi primul său proiect de lege important privind schimbările climatice din ultimii peste zece ani, scrie ouest-france.fr. Acesta include obiective de reducere a emisiilor de carbon şi consacră pentru prima dată în legislaţia sa obiectivul de zero emisii nete până în 2050.

Legea, una dintre principalele promisiuni electorale ale noului guvern de centru-stânga, vizează reducerea cu 43% faţă de nivelurile din 2005 a emisiilor din această ţară.

Prezentat de guvernul laburist ca fiind sfârşitul unui deceniu de inactivitate în domeniul climei în ţară, textul a obţinut un sprijin larg din partea sindicatelor şi a mediului de afaceri.

Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune şi gaze naturale din lume, a întârziat să adopte obiective climatice, chiar dacă se confruntă deja cu efecte precum incendii de vegetaţie şi inundaţii din ce în ce mai grave.

Deşi propune obiective mai ambiţioase decât reducerea de 26-28% până în 2030 propusă de guvernul precedent, noua lege i-a dezamăgit pe Verzi, care consideră că ar trebui să interzică în special noile proiecte de cărbune şi gaze.

Aproximativ 5,8 milioane de hectare de pădure s-au făcut scrum în incendiile de la sfârşitul anului 2019 şi începutul anului 2020, degajând suficient fum pentru a afecta semnificativ stratul de ozon de deasupra Antarcticii, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, combustibilii fosili – în special cărbunele şi gazele naturale – rămân un element central al economiei australiene, ceea ce face ca acţiunea climatică să fie un subiect sensibil din punct de vedere politic.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol