9 mai 2021, 23:15

Limba rusă devine egală limbii române în Republica Moldova

Un proiect de lege care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul Republicii Moldova la același nivel cu limba română, a fost votat miercuri în a doua lectură de către 55 de deputați PSRM și Pentru Moldova.

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost elaborat de deputații socialiști Bogdan Țîrdea, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea, notează infoprut.ro.

Astfel, potrivit autorilor, prin acest document se „reiterează garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.

Totodată, conform sursei, la solicitare, funcționarii publici vor trebui să le ofere sau să asigure cetățenilor traducerea informațiilor în limba rusă, să primească cereri în rusă și să vorbească în limba rusă, dacă asta o cere cetățeanul.

În același document se mai subliniază că toți „conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei Legi conform legislației în vigoare

Experții Centrului Național Anticorupție au criticat dur această inițiativă a socialiștilor. Într-o expertiză detaliată ei au subliniat că proiectul de lege constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea lui implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.

Sursa foto: infoprut.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.