19 martie 2024, 12:23

Cum să stabilești limite sănătoase la locul de muncă. Lecția despre ”nu”

Simți vreodată că programul tău de lucru nu poate fi gestionat? Șeful tău îți cere să alergi de colo-colo la job? Spui „da” fiecărui proiect nou care vine? Atunci probabil că te simți copleșit. Stresul la locul de muncă este principala sursă de anxietate pentru adulții americani și el a crescut progresiv în ultimele decenii.

Iată unele modalități de a stabili limite sănătoase la birou, astfel încât să poți lucra mai inteligent, să câștigi respect și să crești productivitatea.

1. Caută ajutor

Stabilirea limitelor la locul de muncă poate fi la fel de simplă ca solicitarea de sfaturi de la șef. Tu și el veți crea o listă separată a lucrurilor despre care crede fiecare că este răspunzător la job. Acest exercițiu deschide ochii, deoarece există aproape întotdeauna discrepanțe semnificative între cele două liste.

Apoi, acordă prioritate elementelor pe care crezi că ar trebui să te concentrezi. În cele din urmă, negociați prioritățile convenite.

2. Stabilește limite

Odată ce ai o idee despre zonele în care trebuie să te concentrezi, începe să stabilești limite. Un exemplu ar putea fi neverificarea contului de e-mail de la serviciu seara, între orele 18 – 21, astfel încât să te poți concentra asupra familiei. Un alt lucru ar putea fi să-l anunți pe manager că ai nevoie de o notificare prealabilă a călătoriilor de serviciu, astfel încât să-ți poți planifica vacanța în familie.

3. Comunică clar

Odată ce ai stabilit limite, trebuie să le comunici echipei în mod clar și încrezător. De exemplu, dacă nu dorești ca membrii echipei să te contacteze la orice oră, spune când vei fi disponibil pentru conversații la serviciu. Dacă nu dorești să fii contactat în vacanță, cu excepția urgențelor, asigură-te că prezinți clar ce constituie o problemă urgentă.

4. Deleagă mai mult

A fi un bun lider înseamnă a delega. Dacă te aștepți să faci munca a 50 de persoane, nu e bine și trebuie să delegi. Din fericire, aceasta este o abilitate care poate fi dezvoltată. Învață să renunți, să ai încredere în echipa ta și să lucrezi la punctele forte.

5. Învață să spui „nu”

Alege unele situații ușoare, cu risc scăzut, în care să exersezi să spui „nu”:

  • spune „nu” atunci când chelnerița îți oferă desert;
  • spune „nu” vânzătorului ambulant;
  • intră singur într-o cameră, închide ușa și spune „nu” cu voce tare de zece ori.

 

Citește și despre alte metode la Forbes


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol