7 iunie 2023, 9:51

LIVE. Urmăriți, în direct, întreg ceremonialul încoronării Regelui Charles al III-lea

 

Urmăriți, LIVE, ceremonialul încoronării Regelui Charles al III-lea, într-o transmisiune pusă la dispoziție de familia regală britanică în pagina sa de YouTube.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat alături de Camilla, regina consoartă, sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey. Au fost planificate o serie de alte evenimente, care vor marca trei zile de ceremonii dedicate încoronării monarhului britanic, relatează BBC și CNN.

Charles a devenit monarh al Regatului Unit și al altor 14 țări și regiuni din lumea întreagă încă din septembrie 2022, la moartea mamei sale, Regina Elisabeta.

Pentru noul rege, acesta este un moment definitoriu: un spectacol istoric, dar și o oportunitate de a consolida relația Coroanei cu poporul britanic și statele parte din Commonwealth.

Încoronarea nu mai joacă un rol esențial în perpetuarea monarhiei și nicio altă monarhie de pe glob nu are un eveniment asemănător, remarcă Reuters.

„Ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea este specifică pentru Marea Britanie și un unică în felul ei, pentru că a supraviețuit sute de ani”, explică istoricul Alice Hunt specializată în istoria monarhiilor.

Vă reamintim programul ceremonialului, după cum urmează în cursul zilei de sâmbătă:

Orele 9.30 – 10.45 (11.30 – 12.45 în România): Sosesc șefi de stat, membri ai familiilor regale străine, membri ai familiei regale britanice, reprezentanți ai guvernelor externe, miniștri ai guvernului britanic, premieri și foști premieri.

Ora 10.20 (12.20 în România): Procesiunea Regelui. Regele și regina călătoresc de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey.

Ora 11.00 (13.00 în România): Începe ceremonia de încoronare.

Slujba va fi urmată de Procesiunea Încoronării – regele și regina se întorc de la Westminster Abbey la Palatul Buckingham.

Ulterior, în cursul după-amiezii, regele și regina vor saluta mulțimile de la balconul Palatului Buckingham.

Mii de oameni sunt așteptați să se adune la Westminster Abbey și pe străzile înconjurătoare din centrul Londrei pentru a asista la evenimentele programate pentru sâmbătă, 6 mai.

Palatul Buckingham a spus că ceremonia „va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, având în același timp rădăcinile în tradiții de lungă durată și spectacol”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol