25 aprilie 2024, 3:44

„Long COVID” a afectat peste 17 milioane de europeni

Potrivit unui model creat prin colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății și Institutul pentru indicatori și evaluare a sănătății al Școlii de Medicină a Universității din Washington, în primii doi ani ai pandemiei de Covid-19, „long COVID”, adică consecințele pe termen lung ale trecerii printr-o infecție cu Covid-19, a apărut la cel puțin 17 milioane de oameni într-un număr de 53 de țări care aparțin regiunii Europene OMS.

„Auzim despre atât de multe tragedii individuale, oameni aflați în dificultate financiară, care se confruntă cu probleme în relații, care își pierd locul de muncă sau sunt în depresie. Mulți dintre cei care lucrează în domeniul sănătății și care și-au riscat viața în primul val al pandemiei suferă acum de afecțiuni cronice și incapacitante ca urmare a unei infecții pe care au contractat-o la locul de muncă. La fel ca alte milioane de oameni, ei au nevoie de sprijinul nostru. Consecințele „long-COVID” sunt extinse și grave”, spune Hans Henri P. Kluge, directorul OMS Europa.

Această cifră reprezintă mai mult de 16% din cele 102,4 milioane de persoane care au fost infectate cu coronavirus în primii doi ani ai pandemiei în cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS.

Oboseală, tuse, dificultăţi de respiraţie, febră intermitentă, pierderea gustului sau a mirosului, depresie, COVID de lungă durată (long COVID) se manifestă prin unul sau mai multe simptome dintr-o listă lungă, de obicei în decurs de trei luni de la infectare şi care persistă cel puţin două luni.

Numărul femeilor afectate de COVID de lungă durată este de două ori mai mare decât cel al bărbaţilor, conform estimărilor OMS, care se bazează pe calculele oferite de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Potrivit IHME cu sediul în SUA, aproximativ 145 de milioane de persoane din întreaga lume au suferit de COVID de lungă durată în 2020 şi 2021.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol