9 decembrie 2023, 9:57

Lucrarea de Doctorat a lui Stephen Hawking ar putea fi vândută cu cu peste 100 de mii de euro

Stephen Hawking, omul de știință care a uluit întreaga lume cu inteligența sa, este gata să predea parte din munca și din bunurile sale unor colecționari de bunuri rare. Nu mai puțin de 22 de obiecte care i-au aparținut ilustrului cercetător vor fi vândute în cadrul unei licitații online organizate de celebra casă Christie’s London, în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2018. Printre acestea se numără și lucrarea de doctorat susținută de Stephan Hawking la Universitatea Cambridge în 1965, unul dintre primele sale scaune cu rotile, o serie de lucrări și distincții primite de-a lungul vieții sunt scoase azi la licitație, la Londra.

Sursă Foto: unimedia.info

Piesa de rezistență a licitației este teza de doctorat a lui Hawking – Properties of Expanding Universes. Mai precis e vorba despre una dintre cele cinci copii pe care fizicianul le-a realizat în timpul vieții sale și care a fost evaluată la suma cuprinsă între 100.000 și 150.000 de lire sterline. În anul 2017, când Universitatea Cambridge a decis să publice online lucrarea pentru a putea fi studiată de toți cei interesați, site-ul instituției a căzut din cauza interesului ridicat.

Sursă Foto: protv.ro

Tot în cadrul acestei licitații se vor vinde și unul dintre primele unul dintre primele scaune cu rotile ale acestuia, care a reușit să reziste patinei timpului. Prețul acestuia se ridică la 10.000 și 15.000 de lire sterline și datează încă din anul 1988.

Stephen Hawking și-a petrecut aproape 50 de ani din viață în scaun cu rotile, iar toată drama lui a început în 1963, la vârsta de 21 de ani, când a fost diagnosticat cu o afecțiune progresivă de neuron motor, cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică. A fost convins cu greu, la sfârșitul anilor ’60, să accepte o viață în scaun cu rotile. Dacă inițial i s-au mai dat doar doi ani de viață, Hawking a trăit până în martie 2018 în scaunul său, complet paralizat.

Sursă Foto: protv.ro

Una dintre cele mai importante cărți, pe care ilustrul om de știință le-a publicat– O scurtă istorie a timpului. De la big bang la găurile negre, cu autograful și amprenta fizicianului, este estimată la circa 3.000 de lire. Aceasta reușește să explice în termeni simplii, pentru toți cititorii care nu au cunoștiințe de specialitate, tainele astronomiei și ale fizicii. Pentru a elabora aceteastă lucreare, lui Hawking i-au trebuit cinci ani, dar tot acest efort asiduu a meritat, deoarece până în momentul de față, lucrarea s-a vândtut în peste zece milioane de copii.

Susră Foto: protv.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol