19 ianuarie 2023, 23:14

Lumina albastră de la computere și smartphone-uri poate accelera îmbătrânirea

Încă un motiv de îngrijorare și de calculare a timpului petrecut în fața laptopului, a televizorului sau cu telefonul mobil în mână, mai ales seara, în pat, înainte de culcare. Până acum, utilizarea excesivă a ecranului (TV, computer, telefon) a fost evidențiată drept o problemă pentru o paletă de patologii, de la obezitate, la probleme cu ochii și la probleme psihologice. Acum, un nou studiu a identificat încă una: îmbătrânirea accelerată.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Oregon (SUA), pe musculițele de oțet, și sugerează că funcțiile noastre celulare de bază ar putea fi afectate de lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice (TV, computer, telefon) pe care le folosim, relatează zmescience.com.

Munca de noapte și cancerul

Numeroase studii au arătat că există o legătură între munca în ture de noapte și expunerea la lumina nocturnă și numeroase tipuri de cancer (cancer de sân și cancer de prostată), diabet zaharat, boli de inima și obezitate. Cercetătorii nu pot spune cu exactitate de ce expunerea la lumină pe timp de noapte pare să fie atât de dăunătoare, însă susțin că aceasta suprimă secreția de melatonină, hormonul care influențează ritmul circadian.

Există câteva studii preliminare care arată că nivelurile mai scăzute de melatonină ar putea explica asocierea cu apariția cancerului, scrie reginamaria.ro.

Legătura dintre diabet zaharat, obezitate și nivelul scăzut de melatonină a fost studiată de cercetătorii de la Harvard Medical School. Aceștia au inclus 10 persoane într-un program de somn în care au schimbat treptat ritmul circadian și au descoperit că nivelul glicemiei a crescut, iar nivelul leptinei, hormon care controlează senzația de foame, a scăzut.

Efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corp

„Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele, poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele și celule adipoase, până la neuronii senzoriali”, a declarat dr. Jadwiga Giebultowicz, profesor la departamentul de biologie integrativă de la universitatea de stat din Oregon, autorul principal al acestui studiu.

„Suntem primii care arată că nivelurile de metaboliți specifici (substanțe chimice esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect), sunt modificate în musculițele expuse la lumina albastră”, adaugă sursa, citată de zmescience.com.

„Studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună antiîmbătrânire”, ne sfătuiește prof. Giebultowicz.

Lumină albastră vs întuneric

Musculițele de oțet expuse la lumină „activează” genele de protecție împotriva stresului și cele ținute în întuneric constant trăiau mai mult.

„Pentru a înțelege de ce lumina albastră de mare putere este responsabilă pentru accelerarea îmbătrânirii musculițelor de oțet, am comparat nivelurile de metaboliți din musculițele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni cu cele ale insectelor ținute în întuneric complet”, a explicat profesorul.

Expunerea la lumină albastră a cauzat diferențe semnificative în nivelurile de metaboliți măsurate de cercetători în celulele din capul muștelor. Cercetătorii au descoperit, în special, că nivelurile de metabolit succinat au fost crescute, dar nivelurile de glutamat au fost scăzute.

„Succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule. Nivelurile ridicate de succinat după expunerea la lumina albastră pot fi comparate cu benzina de la pompă, care nu intră în mașină. O altă descoperire îngrijorătoare a fost aceea că moleculele responsabile pentru comunicarea dintre neuroni, cum sunt cele de glutamat, au fost la un nivel inferior după expunerea la lumină albastră”, ​​a mai spus prof. Giebultowicz.

Accelerarea îmbătrânirii

Modificările înregistrate de cercetători sugerează că celulele funcționează la un nivel sub cel optim, iar acest lucru le poate cauza moartea prematură, ceea ce explică descoperirile anterioare ale echipei conform cărora lumina albastră accelerează îmbătrânirea.

„LED-urile au devenit principalul mod de iluminare al ecranelor telefoanelor, compterelor și televizoarelor, dar și iluminarea ambientală, astfel încât oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin intermediul iluminatului cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe. Substanțele chimice de semnalizare din celule muștelor și oamenilor sunt aceleași, așa că există acest potențial de efecte negative ale luminii albastre asupra oamenilor”, a mai spus prof. Giebultowicz.

În lucrările viitoare, cercetătorii speră să studieze aceste efecte direct asupra celulelor umane.

„Am folosit o lumină albastră destul de puternică asupra muștelor, oamenii sunt expuși la o lumină mai puțin intensă, astfel încât deteriorarea celulară ar putea fi mai puțin dramatică. Rezultatele acestui studiu sugerează că cercetările viitoare pe celule umane sunt necesare pentru a stabili măsura în care celulele umane pot prezenta modificări similare ale metaboliților implicați în producția de energie ca răspuns la expunerea excesivă la lumina albastră”, a concluzionat prof. Giebultowicz.

Rezultatele au fost publicate în Frontiers in Aging.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol