2 mai 2024, 1:12

Lumina albastră de la telefoane și tablete ar putea declanșa mai devreme pubertatea, susține un studiu

Ecranele dispozitivelor inteligente, gen smartphone și tabletă, devin motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare. Cercetătorii turci au descoperit că expunerea la lumina albastră, cea emisă de dispozitivele digitale, pare să aibă o legătură cu apariția pubertății timpurii.

Aceste descoperiri deschid calea pentru o mai bună înțelegere a modului în care obiceiurile moderne, în special timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor, pot afecta dezvoltarea fiziologică a copiilor.

Apariția pubertății timpurii la mulți copii rămâne inexplicabilă, deși uneori poate fi legată de factori genetici, anomalii ale creierului (cum ar fi leziuni sau tumori) sau de probleme cu tiroida, glandele suprarenale sau sexuale.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de pubertate timpurie atât în rândul băieților, cât și al fetelor, un fenomen deosebit de evident în timpul pandemiei de Covid-19.

Ar putea gadgeturile moderne și timpul mare petrecut în fața ecranelor să joace un rol?

Pentru a studia acest lucru, oamenii de știință de la Spitalul Bilkent din Ankara și de la Universitatea Gazi, din Turcia, au observat 18 șobolani masculi, toți în vârstă de 21 de zile.

Animalele au fost împărțite în trei grupuri și fiecare grup a fost expus la diferite durate de lumină albastră: un ciclu de lumină normal, șase ore sau 12 ore.

Cercetătorii au descoperit că la șobolanii masculi expuși la lumină albastră pubertatea a debutat mult mai devreme.

Cu cât mai multă lumină albastră la care cercetătorii au supus animalele, cu atât mai repede a început pubertatea. Animalele testate au prezentat, de asemenea, o dezvoltare greoaie a spermei și au dat semne de deteriorare a țesutului testicular.

Acestea nu sunt primele descoperiri de această natură făcute de grupul de cercetători turci. Ei au observat anterior un debut timpuriu similar al pubertății la femelele de șobolani expuse la lumina albastră.

Echipa și-a propus să expună șobolanii masculi și femelele la lumina albastră înainte de pubertate pentru a înțelege efectele pe termen lung ale acesteia asupra deteriorării organelor de reproducere și a fertilității.

„Pentru prima dată, am descoperit o relație directă între expunerea la lumina albastră și pubertatea timpurie la șobolanii masculi”, spune cercetătorul principal, dr. Aylin Kılınç Uğurlu, de la spitalul din Ankara, Bikent, într-un comunicat.

Specialiștii turci subliniază faptul că rezultatele studiului pe șobolani nu pot fi interpretate în mod direct ca având aceleași potențiale efecte și pentru oameni.

„Furnizăm o bază experimentală pentru a investiga în continuare consecințele asupra sănătății ale timpului din ce în ce mai mare petrecut în fața ecranelor în societatea modernă”, explică dr. Uğurlu.

Cercetătorii au în vedere studii viitoare, următorul pas fiind investigarea efectelor pe termen lung ale expunerii la lumina albastră înainte de pubertate asupra sănătății reproductive a șobolanilor adulți.

Potrivit acestora, cercetările ar putea duce la măsuri preventive și ar putea contribui la înțelegerea modului în care stilul de viață modern afectează dezvoltarea fiziologică și sănătatea pe termen lung.

Studiul a fost prezentat pe 23 septembrie, la cea de-a 61-a reuniune anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică (ESPE 2023), din cadrul Forumului Mondial de la Haga, Olanda, și publicat recent, în revista Frontiers in Endocrinology.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol