25 septembrie 2021, 3:14

Luna plină a ajutat la eliberarea Canalului Suez

Canalul Suez a fost eliberat până la urmă și cu ajutorul lunii pline, deoarece mareea a contribuit la punerea în mișcare a vasului Ever Given al companiei Evergreen Marine.

Mareele sunt extreme atunci când Pământul se aliniază atât cu Soarele, cât și cu Luna, cele două corpuri celeste care exercită cea mai puternică atracție gravitațională de pe planeta noastră. Când este lună plină sau lună nouă, atracția gravitațională se adaugă la cea a Soarelui, rezultând maree mai puternice.

Luna a fost plină duminică, 28 martie. Ea a fost relativ aproape de Pământ pe orbita sa și a ajuns în cel mai apropiat punct, numit perigeu, marți, 30 martie. A fost impulsul așteptat de toată lumea, care a mișcat nava blocată în canal.

În acea noapte, Canalul Suez a avut un nivel al apei cu aproximativ 46 de centimetri mai mare decât de obicei. Nava a fost mişcată puţin sâmbătă, iar luni dimineață a fost repusă pe linia de plutire și în prezent este asigurată.

Traficul pe Canalul Suez, care face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, va intra treptat în normalitate. Aproximativ 450 de nave erau blocate din cauza incidentului maritim.

UPDATE

Cele 11 nave care transportau animale vii din România și rămăseseră blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, sunt în drum spre destinație, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Instituția a anunțat marți că s-a solicitat şi s-a obţinut din partea guvernului egiptean prioritizarea la traversare pentru navele cu animale la bord.

Potrivit sursei citate, după deblocarea Canelului s-a solicitat și s-a obținut din partea guvernului egiptean prioritizarea la traversare pentru navele cu animale la bord.

Astfel, 6 nave care au plecat din portul Constanța în perioada 16-23 martie au finalizat traversarea Canalului Suez în 29 martie. Marți seară, este preconizată sosirea animalelor de pe aceste nave în Iordania și în cursul zilei de miercuri, în Arabia Saudită. Cinci nave care au plecat din portul Constanta în perioada 23-24 martie, conform informatiilor primite vor finaliza traversarea Canalului Suez astăzi. Două dintre acestea sunt deja angrenate în traversare, urmând ca imediat să se îndrepte către destinație.

ANSVSA spune că, pe toata durata crizei generate de blocarea Canalului Suez, s-a aflat în contact permanent cu operatorii economici și organizatorii transporturilor celor 11 nave și a avut informații în timp real cu privire la sănătatea animalelor aflate la bord.

Instituția mai precizează că celula de criză constituită la nivelul ANSVSA își va înceta activitatea atunci când toate animalele de pe cele 11 nave vor ajunge la destinație.

Foto: imagine de la satelitul Copernicus Sentinel, procesată de Pierre Markuse, Wikimedia, CC BY 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.