25 aprilie 2024, 15:02

Luptăm pe două fronturi. Pandemia revine în Europa. Și nu doar în Europa

Căzută în umbra războiului din Ucraina, pandemia de COVID-19 pare a încerca să recupereze terenul pierdut.

Săptămâna care s-a încheiat a adus un nou vârf de infectări și spitalizări în țări ca Regatul Unit, Irlanda, Țările de Jos, Franța, Italia, Germania, Elveția, Olanda, Grecia, Austria.

Sâmbătă, dr. Eric Topol, fondator și director al Scripps Research Translational Institute, a scris pe Twitter că „următorul val a început în Europa” și a postat grafice cu cazuri de Covid-19 și spitalizări folosind date din „Our World of Data”, scrie Forbes.

Situații similare

Creșterea survine la o lună de când numeroase țări europene au început să elimine restricții ca obligativitatea purtării măștilor în spații închise. Și SUA au luat măsuri similare în februarie și martie.

Precedente

O puternică revenire a cazurilor de COVID-19 a apărut în SUA în iunie 2021, la cam o lună după ce CDC a modificat recomandările privind măștile de protecție.

De asemenea, o situație similară a fost în noiembrie 2021, tot la o lună după ce evenimentele de mase și călătoriile au revenit aproape de nivelurile pre-pandemice. Pentru a doua, mulți au dat vina pe varianta Omicron, spunând că apariția ei a fost neașteptată. Dar mai multe variante apăruseră deja în timpul pandemiei, iar creșterea numărului cazurilor a venit chiar înainte ca Omicron să fie detectat în Africa de Sud.

Și Brazilia, Australia, Vietnam și Coreea de Sud au raportat în ultima zi o creștere a numărului de  infectări cu SARS-CoV-2. potrivit Institutului Johns Hopkins, care monitorizează situația COVID-19 în lume.

China se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului cazurilor. Țara a raportat duminică 3.500 de noi infecții, dublu comparativ cu ziua precedentă, în timp ce varianta Omicron determină orașele din întreaga țară să înăsprească măsurile, potrivit The Guardian.

În cel mai mare oraș din China, Shanghai, autoritățile au închis temporar școlile, întreprinderile, restaurantele și mall-urile.

„Se întâmplă ceea ce s-a întâmplat deja de la începutul pandemiei, pentru că acest virus a demonstrat că infectează după oferta care i se face, în sensul că, așa cum am spus în mod repetat,  pe măsură ce cresc măsurile sanitare, scade oferta și numărul de infecții scade și el. În momentul în care scade nivelul de măsuri, crește oferta și crește numărul de infecții. Se pare că din nou se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în mod repetat în cei doi ani de pandemie. Vom vedea până la ce nivel vor fi aceste creșteri și cât vor fi ele ponderate de imunitatea post vaccinală și post infecțioasă, dobândite până în prezent. La valurile anterioare, nivelul de populație trecută prin infecție a fost mai redus iar nivelul de persoane vaccinate până la un moment dat a fost inexistent, pentru că nu am avut vaccin. Vom vedea cum vor evolua lucrurile”, a declarat, pentru rfi.ro, medicul epidemiolog Emilian Popovici.

România  a renunțat brusc la toate restricțiile anticoronavirus. A fost o măsură înțeleaptă?

„Sigur că unele persoane se gândesc că poate abolirea să spunem, într-un fel, a măsurilor a fost prea accentuată, dar asta se va vedea. Ne-am învățat și cu cele două săptămâni pe care le-am așteptat de fiecare dată după o schimbare majoră. După această perioadă vom putea trage concluzii”, a mai pus epidemiologul Emilian Popovici.

Și Franţa renunţă la practic toate măsurile anti-Covid în contextul în care epidemia se extinde din nou

Concret, începând de acum, se suspendă obligativitatea paşaportului vaccinal pentru a intra în majoritatea locurilor publice: restaurante, baruri, discoteci, cinemauri, teatre, muzee, etc. Paşaportul sanitar – adică dovada vaccinării, a vindecării de Covid sau un test negativ – va mai fi util doar pentru a intra în spitale, în casele de bătrâni şi în centrele rezervate persoanelor cu dizabilităţi.

De asemenea, masca nu va mai fi obligatorie în magazine şi nici la serviciuMasca sanitară nu va mai fi purtată decât în transporturile colective. Se abrogă obligativitatea măştii şi pentru elevi şi profesori, atât în clase cât şi în recreaţie. Evident, cei care vor să poarte mai departe masca pe faţă – în şcoli, întreprinderi, etc. – o vor putea face. Se recomandă de asemenea aplicarea mai departe a celorlalte măsuri sanitare precum spălatul pe mâine, curăţirea suprafeţelor şi aerarea spaţiilor închise.

Franţa, ca mai toate celelalte state europene, a decis aşadar să renunţe la practic toate restricţiile anti-Covid în contextul în care epidemia este încă în toi, coronavirusul mai circulă. Rata de incidenţă este în creştere de mai bine de 10 zile, la fel şi rata pozitivităţii. Doi indici care demonstrează că numărul de contaminări creşte. Se contabilizează actualmente circa 60.000 de noi cazuri zilnice şi se deplângeau, în medie, vreo 140 de morţi pe zi în ultima săptămână. Specialiştii nu ştiu încă dacă este vorba de al 6-lea val de Covid în Franţa sau doar de «resturile» valului 5.

În ciuda acestei situatii sanitare incerte, Guvernul de la Paris a exclus să-şi modifice strategia de relaxare a măsurilor. Ca să-i liniştească însă pe cei mai vulnerabili, autorităţile sanitare au anunţat începutul campaniei de vaccinare cu doza 4 pentru persoanele de peste 80 de ani.

Mulţi specialiştii intervievaţi de presă critică decizia Guvernului de a renunţa la măsurile anti-Covid. ”E prematur, trebuia aşteptat sfârşitul iernii. Este inutilă această imprudenţă” afirmă un epidemiolog citat de Le Monde.

2022, an conviețuire cu noul coronavirus

Anul 2022 este un an de convieţuire cu noul coronavirus, afirmă directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, adăugând că situaţia din prezent arată că este vorba de o convieţuire „armonioasă”.

Medicul a atenţionat că, deşi vor fi puţine cazuri severe, vor mai exista persoane care ajung în terapie intensivă unde şi în prezent locurile sunt ocupate „aproape în totalitate”.

„Aşa cum spuneam şi în urmă cu câteva luni, anul 2022 clar că este un an de convieţuire cu virusul şi, mai mult decât atât, ceea ce avem în momentul de faţă este chiar o convieţuire armonioasă, lucru care se vede extrem de clar. Aş trage totuşi un semnal de alarmă şi anume că şi dacă sunt puţine cazuri severe, ele totuşi vor exista şi în viitorul apropiat, iar oamenii care sunt în vârstă şi cu boli cronice, din păcate, vor ajunge în terapie intensivă. Şi în Institutul ‘Matei Balş’ se întâmplă următoarea situaţie. Sunt suficiente locuri pentru secţiile de non terapie intensivă, dar locurile de terapie intensivă – este adevărat că sunt în număr mic – sunt aproape în totalitate ocupate”, a declarat Marinescu, luni, pentru AGERPRES.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol