7 iunie 2022, 17:43

Lyon – orașul poveștilor pictate

În Lyon – un oraș viu, dinamic, cultural – pereții spun povești minunate. De la simple reprezentări ale vieții cotidiene până la minunatele ilustrații de „trompe l’oeil”, tot orașul este învăluit în artă, care îți creează iluzii magice și îți încântă privirea. Picturile murale te introduc într-o lume de vis, înfăţişând evenimente istorice, personalități ori momente obişnuite din viaţa de zi cu zi.

Povestea acestui oraș a prins viață la începutul anilor 1970, prin inițiativa unui grup de studenți de a aduce arta mai aproape de oameni. Aceștia erau de părere că galeriile și muzeele limitează accesul la artă.

Susțin, în schimb, că pictura murală ar fi directă și gratuită.

Astfel a luat naștere CitéCréation. Picturile lor au fost concepute pentru a ajuta oamenii din Lyon să-și redescopere identitatea locală, istoria națională și pentru a face artă accesibilă tuturor.

Când studenții au început  înfrumusețeze clădirile, potrivit lui Halim Bensaïd, Lyon era un oraș destul de sumbru „Era cunoscut numai datorită lui Paul Bocuse şi a congestiei traficului din tunelul Fourvière. Era industrial, poluat şi trist.” Primarul Michael Noir i-a susținutfiind de părere  muralistii talentați vor crea o imagine inedită a orașului și vor reuși  ofere un plus de cultură.

Una dintre cele mai renumite picturi este Murde Canuts de aproape 13 ooo de metri pătrațiaflată în cartierul Croix-Rousse. Acest trompe de l’oeil ilustrează o scară ce se află în pantăÎți da senzația  poți alerga până în centrul tabloului, în timp ce îți auzi ecoul pașilor. Pot fi observate magazine în partea de jos, în timp ce în spatele scărilor se află clădiri tridimensionale și moderne, specifice zonei Croix-Rousse. S-ar putea traversa cu ușurință stradă însă, afli  singură destinație este ușa unei iluzii.

 

O altă frescă remarcabilă este La Fresque de Lyonnais, unde sunt reprezentate personalități ale orașului din trecut și din prezent. Dintre acestea se impun figuri istorice precum împăratul român Claudius, producătorii de mătase Lumière și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry.

De asemenea, Bibliothèque de la Cité, un alt” trompe l’ oeil” , are 4300 de metri pătrați și este o capodoperă. Poveștile de pe pereți pornesc de la o baza reală, că aproape te poți lovi încercând să pătrunzi în ele, că apoi ridicând privirea să te adâncești într-o lume suprarealistă cu cărți gigantice și detalii supradimensionate, care de aproape te învăluie și de departe par un joc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În prezent, în Lyon există peste 150 de astfel de picturi, iar la nivel modial grupul CitéCréation a finalizat pana la 650 de picturi murale. Fiecare frescă necesită de la două până la nouă luni pentru finalizare. Interesant este că 80% dintre artiştii murali ai acestui grup sunt femei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol