Dacă vă faceți vacanța în străinătate, țineți cont și de eventualitatea unor surprize neplăcute. Este bine de știut că polițele CASCO, de exemplu, sunt valabile și în restul țărilor din Uniunea Europeană și vă pot scuti de multe probleme.
Ambasadele și consulatele românești vă pot ajuta cu toate demersurile birocratice și juridice. Pentru sfaturi și avertismente, există o aplicație a Ministerului de Externe, numită: ”Călătorește în siguranță”.
În cazul unui accident rutier grav petrecut în străinătate, trebuie să știți că puteți beneficia în primul rând de ajutorul consulatului român din țara respectivă, care va fi contactat de autoritățile locale.
Într-o astfel de situație, Ministerul nostru de Externe ar putea ajuta la contactarea familiei, la realizarea formalităților de repatriere a trupurilor neînsuflețite și obținerea certificatelor de deces. De asemenea, consulul român poate deveni intermediar în discuția dintre victime și medici și poate efectua vizite periodice la spital, dacă cei răniți sunt minori neînsoțiți.
Dacă accidentul este unul usor, soldat doar cu pagube materiale, trebuie să știți că în toate statele Uniunii este valabilă constatarea amiabilă.
Cheltuielile legate de stricarea motorului sau a cutiei de viteze ori de penele de cauciuc sau cele cauzate de epuizarea combustibilului, pot fi recuperate prin clauza de asistență rutieră, inclusă în polița de asigurare medicală de călătorie.
„Călătorește în siguranță” poate fi descărcată în telefon și accesată din străinătate.
Astfel, putem afla informaţii despre ţara în care călătorim sau putem fi alertați în cazul în care apar situații speciale în țara respectivă. De asemenea, de pe telefon putem alerta cea mai apropiată misiune a României în caz de urgență sau să aflăm rapid care sunt procedurile în cazul unui accident, a unei îmbolnăviri sau a pierderii actelor.
„Călătoreşte în siguranţă” permite cetățenilor români:
- să afle informaţii despre ţara de destinaţie: condiţii, recomandări şi alerte de călătorie, misiuni diplomatice româneşti în ţara în care călătoresc;
- să poate fi alertați în cazul în care apar situații speciale în țara în care se află;
- să poată alerta cea mai apropiată misiune a României în caz de urgență;
- să afle rapid care sunt procedurile în cazul unor incidente (accident, îmbolnăvire, pierdere de acte etc.) sau alte informaţii utile.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol