21 iunie 2024, 3:42

Mai bine de jumătate dintre români se declară îngrijoraţi de creşterea preţurilor, inflaţie şi costul de trai

Mai bine de jumătate dintre români se declară îngrijoraţi de creşterea preţurilor, inflaţie şi costul de trai, arată rezultatele unui Eurobarometru.

Potrivit sondajului, 4 din 10 români cred că situaţia lor financiară va stagna în următorul an.

Ca urmare a războiului din Ucraina, și situația internațională reprezintă o preocupare, atât din punct de vedere economic, cât și de securitate.

După doi ani de pandemie și unul de război în imediata vecinătate, românii pun pe primul loc între preocupările lor creșterea prețurilor, inflația și costul de trai, atât în ce privește situația personală (51%), cât și opinia cu privire la situația națională (53%) și cea de la nivel european (30%). Pe plan personal și național, situația financiară proprie (22%) și cea economică a țării (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17%, atât la nivel personal, cât și național).

În ceea ce privește Uniunea Europeană, românii clasează situația internațională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).

Majoritatea românilor consideră că propria situație financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăți (36%) în următorul an, percepție ce se extinde și la nivel național (31 și, respectiv, 41%) și european (32 și, respectiv, 34%).

Pe de altă parte, românii sunt mulţumiţi de modul în care Uniunea Europeană a gestionat răspunsul la invazia rusă în Ucraina (58%) şi sunt în favoarea impunerii de sancţiuni Rusiei în proporţie de 67%.

Majoritatea românilor, adică 52%, spun totodată că au încredere în Uniunea Europeană, iar 42% consideră că principalul rezultat pozitiv al apartenenţei la forul comunitar este libertatea de circulaţie, adică posibilitatea de a călători, studia sau lucra fără restricţii în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Raport: Eurobarometru Standard 98, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol