30 aprilie 2024, 14:07

Mai mult de unu din cinci copii trăiește în sărăcie în 40 dintre cele mai bogate țări din lume

Unele dintre cele mai bogate țări din lume au înregistrat creșteri semnificative ale sărăciei în rândul copiilor în perioada 2014-2021, potrivit datelor publicate astăzi de UNICEF Innocenti – Biroul global de cercetare și prognoză.

Report Card 18: Child Poverty in the Midst of Wealth (Sărăcia copiilor din centrul bunăstării) – cel mai recent raport din seria care analizează bunăstarea copiilor în țările OCDE și UE – constată că Polonia și Slovenia sunt cel mai bine poziționate în ceea ce privește eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor, urmate de Letonia și Republica Coreea. În schimb, unele dintre cele mai bogate țări incluse în raport rămân în urmă, aproape de coada clasamentului pe țări.

Raportul prezintă cea mai recentă și comparabilă imagine a sărăciei care afectează copiii în țările OCDE și UE și analizează politicile guvernamentale de sprijinire a veniturilor pentru familiile cu copii. Raportul constată că, în ciuda scăderii generale a sărăciei cu aproape 8% în 40 de țări între 2014 și 2021, la sfârșitul anului 2021 existau încă peste 69 de milioane de copii care trăiau în gospodării cu venituri mai mici de 60% din venitul național mediu.

România a înregistrat o evoluție pozitivă în ceea ce privește reducerea nivelului ratei de sărăcie a veniturilor copiilor între perioada 2012-2014 și perioada 2019-2021 (-22,5%). Cu toate acestea, 29% dintre copii trăiau încă în sărăcie relativă în perioada 2019-2021, ceea ce reprezintă cea mai mare rată dintre statele membre ale UE. În 2022, rata de deprivare materială și socială severă în cazul copiilor era de peste 30% în România. Aceasta este la un nivel de aproape 12 puncte procentuale diferență față de Bulgaria, țară plasată pe poziția a doua în UE în anul respectiv.

În plus, România are și cea mai mare prevalență a sărăciei persistente a copiilor (perioade prelungite sau episoade repetate de sărăcie) – 25% – dintre țările incluse în studiu. Experiențele persistente de sărăcie de-a lungul copilăriei pot fi asociate cu rezultate deosebit de negative pentru copii, exacerbând dezavantajele pe care sărăcia le creează deja. Unul dintre motivele principale ale ratei ridicate a sărăciei în rândul copiilor din România ar putea fi legat de impactul limitat al beneficiilor de protecție socială în reducerea sărăciei în rândul copiilor. În 2021, în medie, sistemul de transfer de venituri a redus sărăcia infantilă cu 42,4% în țările analizate, în timp ce în România impactul protecției sociale a rămas marginal și a redus sărăcia infantilă cu mai puțin de un sfert.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol