28 noiembrie 2022, 15:28

Mai multe greșeli au declanșat o epidemie de variolă. Putem învăța din experiența anului 1972 în Iugoslavia

„Ultimul caz de variolă în Iugoslavia a fost în 1930, așa că nimeni nu s-a așteptat ca boala să revină și să lovească din nou. La vremea respectivă, majoritatea medicilor știau despre variolă doar din paginile manualelor”, își amintește profesorul de epidemiologie Zoran Radovanović, care în 1972 a fost unul dintre medicii din prima linie în tratarea epidemiei de variolă din Iugoslavia.

Deși unul dintre primii pacienți avea o formă hemoragică a bolii, aceasta a fost greșit diagnosticată drept o reacție alergică la antibiotice, așa că nu s-au luat măsuri de protecție.

După o serie de greșeli fatale, s-a ajuns la necesitatea de a lua măsuri radicale, inclusiv investigarea tuturor cazurilor și a contactelor acestora, respectarea carantinei și a izolării, precum și inițierea unui program de vaccinare pe scară largă prin care 18,3 milioane de iugoslavi au fost vaccinați sau revaccinați obligatoriu în doar trei săptămâni.

Evenimentele dramatice sunt acum prezentate în noul documentar „Another Spring”, care a avut recent premiera mondială în cea de a 56-a ediție a Festivalului internațional de film de la Karlovy Vary.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol