29 martie 2024, 0:40

Maica Tereza, singura călugăriță care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Astăzi, o celebrăm pe Maica Tereza, cea mai mare personalitate filantropică contemporană, care a căștigat Premiul Nobel pentru Pace în urma sacrificiilor imense de a proteja și de a îngriji persoane vulnerabile.

Maica Tereza, pe numele său real Agnes Gonxha Bojaxhiu, este originară din Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave actuala Macedonie și s-a născut la data de 26 august 1910.

A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979 (m. 5 septembrie 1997), distincție care a încunutat toate eforturilor sale de a îngriji săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii vreme de zeci de ani.

Pe lângă câștigarea Premiului Nobel, a mai primit și alte numeroase distincții pentru munca ei, iar după moarte a fost beatificată de Biserica Catolică pentru așa numitele miracole pe care le făcuse de-a lungul timpului. 

Maica Tereza a făcut istorie prin munca sa de o viață și prin dragostea față de ceilalți. S-a născut într-o familie de albanezi, în timpul Imperiului Otoman, în anul 1910.

La scurt timp după moartea tatălui său, la vârsta de opt ani a rămas în custodia mamei, cea care a îndreptat-o spre religia roamno-catolică. A fost captivată de poveștile maimei sale despre misionari, iar la vârsta de 18 ani a decis că acesta îi va fi parcursul și că trebuie să urmeze această cale, a plecat de acasă pentru a face bine oamenilor și nu a mai reușit niciodată să își revadă mama sau sora.

În anul 1929 a ajuns în India, unde a lucrat ca învățătoare, urmând ca mai apoi, să înființeze ordinul Misionarelor Carităţii, care s-a extins imediat, reușind să atragă mii de membri din toate colțurile lumii, care acționau în peste 133 de ţări.

Aceștia, la fel ca și Maica Tereza au îngrijit oameni infectați cu SIDA, lepsă sau tuberculoză, au condus cantine pentru oamenii săraci, orfelinate sau școli, în timp bolnavii erau îngrijiți prin intermediul clinicilor mobile de care dispuneau, potrivit Descoperă.ro.

Sursă Foto: Ciao.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol