2 mai 2024, 1:37

Marele Zid Chinezesc, între grandoare și istorie

Astăzi se împlinesc 48 de ani de când Marele Zid Chinesesc a fost deschis publicului. Acesta a devenit obiectiv turistic pentru prima oară în anul 1970, iar de atunci este unul dintre cele mai vizitate edificii din lume, numărul vizitatorilor depășind ordinul milioanelor. 

Marele Zid Chinezesc este cea mai mare fortificație strategică din lume, construită vreodată de mâna omului. Acesta fiind considerat și una dintre cele “Șapte Noi Minuni Ale Lumii”. Realizarea Zidului a fost visul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huangdi, conceput special pentru a se apăra de celelalte popoare nomade. 

 

Sursă Foto: theatlantic.com

Potrivit documentelor istorice care s-au păstrat, de-a lungul timpului „din fiecare familie cu cinci membri, cel puțin doi dintre aceștia trebuiau să muncescă la zid”, menționează adevarul.ro Mai mult decât atât, prizonierii politici și ceilalți deținuți străbăteau zilnic sute de kilometri, purtând lanțuri și zgărzi din fier, iar din acest motiv, mulți dintre aceștia mureau în marș. Numărul deceselor din timpul construcției zidului poate fi estimat la două sau chiar trei milioane de chinezi.

De atunci, fiecare dinastie a Chinei a continuat moștenirea lăsată de Qui. Lungimea maximă a zidului, circa 6.400 kilometri, a fost atinsă în timpul dinastiei Ming (una dintre cele mai puternice și longevive dinastii chineze). Tot această dinastie este și cea care a fixat capitala statului la Beijing, formă care s-a păstrat până astăzi.

Susră Foto: aulazen.com

Legendele Marelui Zid Chinezesc

Ca orice monument istoric de o asemenea anvergură, în spatele Marelui Zid Chinezesc se află o sumedenie de legende populare pline de simbolism.

Cea mai conscută dintre acestea este cea a soției unui bărbat chinez, care a murit în timp construcției Zidului. Se spune că Meng Jiangnu a venit într-o zi să își viziteze soțul, fără a ști însă de moartea acestuia. Ceilalți constructori nu au putut să îi spună adevărul, așa că au lăsat-o să meargă mai departe, în speranța că la un moment dat femeia va realiza singură ce s-a întâmplat.

Cu toate acestea, femeia a mers mai departe de la un capăt la altul al Zidului în speranța că îl va găsi. În final, ajunsă la capătul zidului și secătuită de puteri, aceasta a aflat crudul adevăr și a început să plângă atât de tare încât lacrimile ei au creat o fisură în zidul grandioasei fortificații. De atunci, acolo există un templu ridicat în cinstea ei.

Sursă Foto: china.org.cn

Marele Zid devine din ce în ce mai mic

Marele Zid începe să se degradeze, iar în unele porțiuni a fost distrus complet. Pe lângă degradarea naturală a fortificației, specialiștii mai arată și faptul că printre cauzele ce au distrus zone semnificabile din Zid, se numără și acțiunile oamenilor, care îl vandalizează sub diverse forme, una dintre cele mai comune fiind vânzarea de porțiuni mici din zid sub formă de suvenir.

Aproximativ 2.000 de kilometri din Marele Zid au dispărut şi aproape 1.200 de kilometri sunt în stare proastă, a declarat administraţia de stat însărcinată cu patrimoniul, care a făcut studiul pe un segment lung de 9.000 de kilometri din cei circa 21.000 de kilometri cât totalizează această construcţie, informează Agerpres.

Sursă Foto: evz.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol