18 mai 2021, 20:02

Marius Pancu, jurnalist Digi 24: ”Jurnalismul m-a ales pe mine, dar nu îmi place să fiu în centrul atenției”

Îl știți. Este frumosul de la Digi 24, elegantul, cel care aducea știri când alții încă dormeau. Este Marius Pancu, de vreo 10 ani jurnalist la Digi. Și invitatul emisiunii ”Oamenii dimineții”, de la Digi 24, în parteneriat cu editiadedimineata.ro.

N-ar fi avut probleme cu știrile, doar scrie de când și-a luat buletinul, de pe la 14 ani, . De atunci e ziarist, iar anii petrecuți în facultate, la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, nu a făcut decât să rafineze cunoștințele pe care le avea.

Foarte devreme în meserie

A ajuns foarte devreme într-o redacție de știri. Jurnalismul l-a ales pe el, așa a fost să fie.

”Am știut de foarte devreme că jurnalismul era calea pe care vreau s-o urmez, nu neapărat pentru că mă uitam la televizor și îmi doream să ajung ce sunt oamenii de la televizor sau pentru că citeam presa tipărită. Am mai spus-o: jurnalismul m-a ales pe mine cumva.

Am ajuns foarte devreme într-o redacție de știri, reală, nu într-o redacție de tineret, și de aici am luat-o pas cu pas.

Era o ierarhie pe care am parcurs-o încă de la vârsta respectivă, de când aveam buletin, de la redactor am ajuns secretar de redacție, redactor-șef adjunct. Știrile veneau pe fax la vremea respectivă și mă bucur foarte tare că am prins și lucrurile astea”, i-a mărturisit jurnalistei Ioana Ciurlea, la ”Oamenii dimineții”.

Pledoarie pentru școală

”Eram cel mai puști, cel mai tânăr, noroc că nu îmi arătam vârsta. Toată lumea mă întreba de ce mai vreau să merg la Jurnalism, când sunt deja și sunt atât de mulți jurnaliști care nu au absolvit Jurnalismul.

Și eu le spuneam mereu că trăim alte timpuri și o greșeală că sunt atât de mulți jurnaliști care n-au absolvit Jurnalismul.

Sigur că după 90 când presa a devenit liberă nu era nimeni jurnalist cu patalama, că nu exista fizic facultate de jurnalism, și atunci media, enormă la vremea respectivă, a trebuit să absoarbă medici, ingineri, arhitecți, tot felul de oameni, care au terminat tot felul de școli. Foarte bine, avem nevoie de experți din toate domeniile”, spune acum Marius Pancu. Dar el a mers pe linia clasică, a școlii, pentru care are considerație.

Crede în puterea ei de a rafina, de a completa.

”Cred în puterea școlii de a te rafina, de a te face jurnalistul complet, care să nu aibă niciun fel de complexe”, spune despre școală.

Relația cu televiziunea

Îl urmăriți și constatați că este foarte dezinvolt cu fel și fel de interlocutori, că poate face față unei tematici mai complexe, care ține de politica externă sau economie, și pare că este făcut pentru televiziune.

A fost fascinat de ea, atras ca un magnet, așa cum simt mulți?

”Pentru mine nu a existat niciodată un miraj al televiziunii, n-au existat emoțiile de vedetă, deci nici nu au existat emoțiile de început.

Am perceput întotdeauna televiziunea ca pe un job, mie nu îmi place să fiu în centrul atenției.

Sunt extrem de introvertit și notorietatea, în sensul de recunoaștere când merg pe stradă, mi se pare oribilă.

Sunt momente în care tot ce îmi doresc e să fug, să plec în munți, să mă retrag din orașul ăsta undeva unde să pot să beau și eu două pahare de vin și să nu întâlnesc de jur împrejur priviri ațintite. Nu sunt un superstar”, explică, încercând să convingă.

Eleganța

Greu, foarte greu să nu atragă priviri curioase. E chipeș și foarte elegant, nu l-a surprins nimeni pe picior greșit din punct de vedere vestimentar, din contră. Nici măcar în blugi nu l-au văzut colegii.

”Consider că felul în care arăți ține de arsenalul tău semiotic, pe care dacă ești o persoană inteligentă, îl vei folosi în favoarea ta. Omul trebuie să înțeleagă că el comunică și prin hainele pe care le poartă, și prin felul în care arată, prin felul în care se îngrijește”, îi mărturisește Ioanei Ciurlea.

Din 2011, el face parte din echipa Digi24, mai întâi la „Digimatinal”, iar acum prezintă jurnalele de știri și diverse producții Digi24, în cursul săptămânii.

Matinalul deloc matinal

Au fost vreo șapte ani în care am prezentat Matinalul, deși nu este o persoană matinală. ”Nu e deloc ușor, nu te obișnuiești cu asta, chiar dacă unii asta îți spun. Visam la opt ore de somn legate”, spune.

Dă, poate fără să se fi concentrat prea mult la asta, cea mai bună definiție a jurnalismului.

”Eu iubesc adrenalina asta, iubesc breaking news-ul. În momentul în care vine breaking news-ul ești tu cu tine și cu lucrurile pe care le-ai citit fără să ai posibilitatea ca în momentul ăla să recuperezi 10 ani de cultură generală, de exemplu.

Și cu toate astea a existat o dată o ploaie de meteoriți în Celiabinsk, și atunci, dintr-o dată, simțeam nevoia să fi acordat ceva mai multă atenție științelor naturale. Cumva, poate că momentul ăla m-a luat cel mai tare prin surprindere”, spune liniștit acum, după ce momentul a fost demult depășit.

Deși trăiește pe bază de adrenalină și iubește breaking-news-ul, rămâne un tip boem, îndrăgostit de artă.

Un tip boem, îndrăgostit de artă și de frumos

”Sunt un tip boem, un tip care iubește frumosul, arta, care s-ar cufunda pentru totdeauna în fotografie și în lucrurile astea care țin de universul unui bon vivant mai degrabă decât de universul unui jurnalist serios din plan social, economic, politic”, îi spune Ioanei Ciurlea, la ”Oamenii dimineții”.

Citește mult, e la curent cu noutățile, vizitează muzee, expoziții de artă, dar și socializează și face sport, după cum se vede și este și descris de site-ul Digi 24 într-o prezentare a vedetelor postului.

Vă invităm și noi să îl urmăriți la interviul cu Ioana Ciurlea la Digi 24 și accesând acest link:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Dorin Valeriu

    13 octombrie

    Da, e bun, imi place !

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.