25 aprilie 2024, 1:31

Martin Luther King, povestea celui mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace

A rămas în istorie pentru celebrul său discurs prin care cerea egalitate rasială și încetarea discriminării persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A militat mai bine de 10 ani pentru eliberarea persoanelor de culoare de sub segregarea americană, reușind să pună capăt odată pentru totdeauna unei perioade cenușii a Americii, în care democrația a avut destul de mult de suferit.

În urmă cu 63 de ani, Martin Luther King rostea de pe treptele Monumentului Lincoln celebrul discurs „I have a dream” („Am un vis”), care a rămas în istorie, la fel ca și spusele autorului, drept „cea mai mare demonstraţie pentru pace din istoria naţiunii noastre”.

Considerat a fi una dintre cele mai mari capodopere oratorice din toate timpurile, discursul „Am un vis” a fost ținut în fața a peste 200.000 de susținători ai drepturilor civile și a reușit să aducă o schimbare în mentalitatea tuturor americanilor, punând capăt segregării rasiale americane.

Acest lucru a făcut ca Martin Luther King să devină cel mai tânăr l Premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale.

Premiul Nobel

Sacrificiile sale și lupta continuă pentru combaterea discriminării și pentru întreaga sa activitate în slujba discriminării rasiale prin proteste și manifestări pașnice au fost recompensate pe măsură. În în 14 octombrie 1964, Martin Luther King a primit premiul Nobel pentru Pace și a devenit cem mai tânăr laureat al celebrei distincții.

Cu ocazia evenimentului, acesta a rostit un discurs în care l-a menționat pe Mahatma Gandhi, în calitate de pionier al luptei cu mijloace pașnice contra inechităților sociale, dar și singurul său model de-a lungul întregii sale vieți, fiind persoana care l-a inspirat cel mai mult.

Cu toate acestea, întreaga sa activitate a adus după sine și probleme din partea celor care nu își doreau schimbări prea mari în ceea ce privesc drepturile civile și conștientizarea implicării civice pentru un viitor mai bun. Din acest motiv, King a fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee.

Imediat după moartea sa, acesta a fost decorat cu Medalia prezidențială pentru libertate în 1977 și Medalia de Aur în 2004.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol