CITIRE

Mărturiile unui olimpic: Cheia succesului stă în m...

Mărturiile unui olimpic: Cheia succesului stă în mâna celor care sunt devotați

Promovarea tinerilor performanți din România nu este un subiect de trecut cu vederea. Faptul că elevii și studenții români reușesc prin nivelul lor ridicat de cunoștințe să pună numele lor și al României pe locurile cele mai de sus, nu este un clișeu, este o realitate. Aceasta trebuie descoperită, prezentată, apreciată, iar cei care reușesc asta nu trebuie să rămână niște anonimi.

Citiți și: 12 medalii la Olimpiadele de Informatică. Coordonatorul Lotului Național: România, sistem de învățământ preuniversitar de top 

Mărturiile celor implicați, pe de-o parte a profesorilor coordonatori, pe cealaltă parte olimpicii sunt foarte importante, iar Edițiadedimineață.ro își propune să le prezinte. Anul 2017 a fost pentru olimpicii la informatică unul de succes, elevii întorcându-se de la Olimpiadele Internaționale cu 12 medalii.

Am stat de vorbă cu profesorul acestor liceeni, Szabo Zoltan, dar și cu unii dintre tinerii care au triumfat. Unul dintre aceștia este Alex Tatomir, cel care a luat locul I la Olimpiada Balcanică și ne-a povestit despre planurile de viitor, dar și despre pașii pe care i-a urmat pentru a ajunge unul dintre membrii Lotului Olimpic Național.

Edițiadedimineață: Spune-ne mai multe despre tine, unde studiezi, care sunt domeniile tale de interes? Cum s-a născut pasiunea pentru IT?

Alex Tatomir: Sunt elev în clasa a XII-a al Colegiului Național „Nicolae Bălcescu Brăila”. Întotdeauna m-am simțit atras de materiile reale pe care le-am putut studiat la școală. Am început seria olimpiadelor din clasa a V-a, având prima mea participare la Olimpiada Naționala de Matematica în clasa a VI-a. Cu toate acestea, prima mea medalie am obținut-o un an mai târziu în cadrul Olimpiadei Naționale de Informatica. Consider ca pasiunea mea pentru IT a apărut de când eram mic. Tatăl meu este programator și întotdeauna m-a fascinat modul în care reușea el sa creeze software.

Consider că o mare parte din pregătirea mea este datorată și mediului competitiv în care m-am aflat în toți acești ani

Edițiadedimineață: Cum ai ajuns în Lotul Olimpic? Cine te-a îndrumat? Au fost momente dificile în parcursul tău de până acum?

Alex Tatomir: Calificarea în Lotul Național de Informatica din clasa a VIII-a a fost o totală surpriză. Deși mă pregătisem în anul anterior, nu mă așteptam la un astfel de rezultat. Din fericire, am reușit să mă calific și în următorii 3 ani în Lotul Național și sa îmi câștig dreptul de a reprezenta România la cele mai înalte competiții. Pe parcursul acestor ani am fost pregătit atât de domnul profesor Toncea Cristian cât și de tatăl meu. Consider că o mare parte din pregătirea mea este datorată și mediului competitiv în care m-am aflat în toți acești ani. Desigur că au fost și momente dificile când rezultatele nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, dar am trecut cu încredere peste ele.

Edițiadedimineață: Spune-ne, te rog, despre experiența ta de la ultimele olimpiade. Cum s-a desfășurat concursul? Ce premiu ai obținut?

Alex Tatomir: Ultimul și cel mai important concurs la care am participat a fost Olimpiada Balcanica de Informatica. Aceasta a avut loc în luna iulie și a constat în două probe cu probleme de nivel ridicat de dificultate. Republica Moldova a fost gazda ediției din acest an.

Consider aceasta Olimpiada Balcanica ca fiind rezultatul muncii mele încă din clasele mici. Am reușit să mă clasez pe locul I, obținând astfel medalia de Aur. Este cea mai valoroasa medalie a mea și sper să nu fie ultima de acest tip. În ultimul am reușit să obțin și alte 3 medalii de aur și una de argint la diferite concursuri și olimpiade.

Edițiadedimineață: Care sunt planurile de viitor? Ce facultate dorești să urmezi? Unde te vezi peste 10 ani?

Alex Tatomir: Momentan mă pregătesc pentru a aplica la unele facultăți din UK (n.red. Marea Britanie). Cu toate acestea, nu am exclus varianta continuării studiilor în România. Nu pot sa îmi imaginez încă cum voi fi peste 10 ani. Cel mai probabil voi lucra la propriul proiect sau pentru o companie mai extinsă.

Eu consider ca atât timp cât ești devotat unui lucru îl poți face indiferent de condițiile din jurul tău

Edițiadedimineață: Consideri că tinerii care fac performanță, cei așa ca tine, au vreun viitor aici, în România? Pot face o schimbare, au nevoie de un ajutor special din partea celor din jur? Care sunt lipsurile pe care tinerii le au în ziua de astăzi?

Alex Tatomir: Eu consider ca atât timp cât ești devotat unui lucru îl poți face indiferent de condițiile din jurul tău. Desigur, nu trebuie ignorate posibilele avantaje și oportunități pe care le poate oferi o facultate sau o companie mai dezvoltată decât cele din țară.

Mulți dintre cei care visează sa plece doresc să găsească un sistem mai bun din toate punctele de vedere – al educației, oportunităților de muncă și al vieții de zi cu zi.

Edițiadedimineață: Care sunt valorile tale, constantele în viață?

Alex Tatomir: Apreciez foarte mult sinceritatea și tinerea de cuvânt. De asemenea, consider ca ambiția și curiozitatea sunt doua ingrediente necesare când dorești sa te perfecționezi. Încerc cât pot eu de mult sa rămân o persoana plăcută pentru cei din jur și sa învăț ceva din fiecare situație.

Edițiadedimineață: În final, te rog, spune-ne primele trei lucruri care îți vin în minte și te motivează dimineața.

Alex Tatomir: Nu cred ca urmez un tipar care să mă motiveze în fiecare dimineața, dar dacă ar fi sa aleg trei lucruri care mă ajuta să merg mai departe acestea ar fi :

– câștigul pe care îl voi putea avea dacă îmi îndeplinesc următoarea țintă; 

– oamenii care mă ajuta sa duc la bun sfârșit tot ce îmi doresc să fac;

– următoarea vacanța sau eveniment în care mă voi simți extraordinar.

[Sursă imagine: Arhivă personală Alex Tatomir]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.