14 ianuarie 2023, 8:03

Cât de des puteți reutiliza în siguranță masca KN95 (N95)

Creșterea cazurilor de coronavirus, determinată de varianta extrem de contagioasă Omicron, a determinat recomandări din partea experților în sănătate, conform cărora publicul ar trebui să ia în considerare purtarea unor măști mai bune, cum ar fi N95 sau KN95.

Experții în sănătate spun că, deși nu există reguli stricte, sunt unele bune practici: este crucial să ne asigurăm că masca și-a menținut integritatea. Gândiți-vă de câte ori ați folosit-o și pentru cât timp.

  • Dacă îmi pun o mască doar pentru a merge la magazin timp de 45 de minute și o dau jos apoi, acea mască ar trebui să poată rezista câteva zile.
  • Dar, dacă purtați o mască toată ziua, cum ar fi în timpul unei ture lungi de muncă, în care este posibil să transpirați și să vorbiți toată ziua, până când masca se murdărește, atunci s-ar putea să nu fie o mască pe care să o pot folosi a doua zi.

 

Când începi să vezi semne că masca este murdară, trebuie înlocuită. Chiar și în cazul utilizării normale, dacă purtați o mască mai multe ore pe zi, în decurs de patru sau cinci zile, aceasta va fi vizibil murdară.

Pentru personalul medical, se recomandă ca măștile N95 să nu fie reutilizate de mai mult de cinci ori.

Unii experți sugerează să aveți câteva măști la îndemână, astfel încât să le puteți roti. După ce porți o mască, o poți lăsa deoparte câteva zile înainte de a o folosi din nou. Acest lucru ar permite suficient timp pentru ca orice fel de particule de virus să dispară.

Oamenii ar trebui să se spele și să-și igienizeze mâinile după ce-și scot masca. E bine să păstrați măștile undeva unde să se poată aerisi. Puneți măștile într-o pungă de hârtie, deoarece este un loc curat pentru a păstra masca.

Dacă masca are o tăietură sau o ruptură, nu mai este utilizabilă. Dacă cineva strănută în timp ce poartă masca și mucusul s-a infiltrat în mască, acea mască este murdară și nu mai poate fi folosită.

Potrivit companiei 3M, cel mai mare producător de aparate respiratorii N95 din SUA, măștile lor pot fi refolosite atâta timp cât formează în continuare o etanșare bună pe față și nu sunt murdare, deteriorate sau greu de respirat prin ele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol